Rekenmodel voor kinderen krijgen

Voor toekomstige ouders die twijfelen wanneer ze moet beginnen met kinderen krijgen, is er nu een handig rekenmodel. Onderzoekers van het Erasmus MC hebben namelijk uitgerekend op welke leeftijd de kans op 1, 2 of 3 kinderen het grootst is.

Toekomstige ouders die een groot gezin willen kunnen het beste vroeg beginnen. Dit geldt met name voor de moeder – mannen blijven langer vruchtbaar. Uit het nieuwe model blijkt dat wie 3 kinderen wil, op haar 23ste moet beginnen. Dan is de slagingskans namelijk 90%. Een vrouw die op haar 31ste besluit dat zij nog 3 baby’s wil, heeft een kans van slagen van 75%, op haar 35ste is dat al gedaald naar 50%.

Advertentie

rekenmodel

De onderzoekers kwamen aan hun gegevens door een computermodel vol te stoppen met historische gegevens van groepen die in het verleden grote gezinnen kregen, zo licht onderzoeksleider Habbema toe in de Volkskrant. Het gaat bijvoorbeeld om Canadese katholieke migranten uit de 19de eeuw, die om godsdienstige redenen grote gezinnen wilden.

Habbema: ‘Door de computer vervolgens tienduizenden simulaties van vrouwen van verschillende leeftijden te laten uitvoeren, konden we onze vragen over slagingskansen van gezinsvorming beantwoorden’.

Habbema wijst er wel op dat het gaat om gemiddelden, en dat veel stellen ook na hun 23ste nog 3 kinderen kunnen krijgen. ‘Zij zitten toevallig aan de goede kant van de vruchtbaarheidsschaal. Maar dat weet je niet van tevoren.’

Auteur: Erandi Godinez – Bron: De Volkskrant/RTL Nieuws – Foto: 123rf

 

Lees ook:

Vragen over zwanger worden

7 vragen over hulp bij zwanger worden

Zwanger op je dertigste

Zwanger op je twintigste