Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Rode Kruis: 'Leer je kind wat hij moet doen als jullie elkaar kwijtraken'

Het kan iedereen overkomen: je bent even afgeleid en plots is je kind weg. Wat doe je dan? Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat Nederlandse ouders en kinderen niet goed op dit soort situaties zijn voorbereid. Zo blijkt 63 procent van de kinderen van 4 tot en met 6 jaar het telefoonnummer van hun vader of moeder niet te kennen of bij zich te hebben.

Advertentie

Het is de angst voor veel ouders: je bent op een druk strand of in een pretpark en je kind is opeens nergens meer te bekennen. En dat terwijl je hem een minuut geleden nog helder in het vizier had. Toch maakt bijna de helft van de ouders niet altijd afspraken met hun kind over wat te doen wanneer ze elkaar uit het oog verliezen. 33 procent doet dit de ene keer wel en de andere keer niet, blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis.

Lees ook: Tips om je kind niet kwijt te raken

Samen leren

Uit het onderzoek komt naar voren dat bijna de helft van de ouders van kinderen tussen de 4 en 8 jaar denkt dat hun kind niet weet wat hij moet doen als hij zijn ouders kwijtraakt. Dat moet veranderen, vindt het Rode Kruis. ‘Leer je kind wat te doen als je elkaar kwijtraakt’, is het advies.

Afspraken maken

Het Rode Kruis benadrukt dat het belangrijk is om van te voren, of op het moment dat je bijvoorbeeld bij het strand of pretpark aankomt, goede afspraken te maken. Spreek bijvoorbeeld altijd een plek af waar je elkaar weer treft als je elkaar bent kwijtgeraakt. Vertel je kind verder dat hij altijd naar iemand in uniform, oftewel een medewerker van het festival, pretpark of de dierentuin, kan gaan in geval van nood, om hulp te vragen.

Lees ook: Consumentenbond: GPS-horloges voor kinderen zijn níet veilig

Telefoonnummer

Vervolgens is het belangrijk dat iemand die jouw kind vindt direct contact met jou kan opnemen. ‘Op dit soort momenten telt maar één ding. Kinderen willen weer zo snel mogelijk bij hun ouders zijn, en andersom. Daarom is het belangrijk dat kinderen weten hoe zij hun ouders moeten bellen’, zegt Astrid Roggen, hoofd Goed Voorbereid bij het Rode Kruis. ‘Je kunt natuurlijk het telefoonnummer meegeven, op een polsbandje bijvoorbeeld. Maar ook is het heel belangrijk om het samen uit het hoofd te leren, want dan hebben ze het áltijd paraat.’

Advertentie

Tips

Vind je kind het moeilijk om het telefoonnummer te onthouden? Het Rode Kruis geeft twee tips om de getallen van het telefoonnummer alsnog uit het hoofd te leren.

  1. Bedenk ‘haakjes’
    Probeer dan de getallen een betekenis te geven. Misschien zie je in het tiencijferig nummer wel een belangrijk jaargetal, of een verjaardagsdatum, of het huisnummer van een vriend. Door zo’n ‘haakje’ onthouden ze de overige getallen ook beter.
  2. Rijmpje/liedje
    Je kunt het nummer ook op een bepaald melodietje uit je hoofd leren. Oefen dit in de auto, of tijdens het naar school brengen.

Veilig de zomer door:

 

Bron: Rode Kruis Beeld: Shutterstock