Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Roken tijdens zwangerschap nog schadelijker dan gedacht

Dat roken ongezond is voor ongeboren kinderen, is algemeen bekend. Nieuw onderzoek toont nog eens aan hoe schadelijk sigarettenrook is voor foetussen. Er blijken meer gezondheidsrisico's aan te kleven dan we al dachten.

Dat meldt RTL Nieuws vandaag.

Advertentie

Als een zwangere vrouw rookt, beschadigt dat het DNA van haar ongeboren kind. Dat blijkt uit een groot onderzoek onder 6.000 zwangere vrouwen. ‘Toch was het verbazingwekkend hoe schadelijk sigarettenrook is voor de genen van foetussen’, zegt onderzoekster Stephanie London.

‘Pasgeboren kindjes van wie de moeder rookte, hebben dezelfde schade aan hun genen als volwassenen die roken’, zegt de arts van het Amerikaanse gezondheidsinstituut NIEHS. ‘De foetussen worden via het bloed blootgesteld aan roken. Ze ademen de rook niet in, maar veel schadelijke stoffen uit tabaksrook komt toch door de placenta.’

Gezondheidsrisico’s

Dat roken ongezond is voor ongeboren kinderen, is algemeen bekend. Roken tijdens de zwangerschap kan leiden tot bijvoorbeeld een lager geboortegewicht, vroeggeboorte en loslating van de placenta. Uit het onderzoek van London blijkt dat er nog veel meer gezondheidsrisico’s zijn.

LEES OOK: de feiten over roken tijdens zwangerschap

Schade kan blijvend zijn

Stephanie London en haar collega’s ontdekten dat de rook genetisch materiaal beschadigt, zoals genen van de longen en het zenuwstelsel. Zo zagen de onderzoekers ook dat er veranderingen in het DNA terug te vinden waren bij oudere kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap had gerookt. De schade kan dus blijvend zijn.

Verband met hazenlip en andere aandoeningen

Ook is er verband tussen bepaalde vormen van kanker, hazenlip en gespleten verhemelte en het roken tijdens de zwangerschap. ‘We wisten al dat er een verband was tussen roken en een hazenlip. Nu weten we hoe dat komt. Waarschijnlijk wordt dat veroorzaakt door het beschadigen van DNA door rook.’

LEES OOK: Wat is een schisis (hazenlip) precies?

Afwijkend DNA

Voor het onderzoek hebben London en haar collega’s het DNA onderzocht van pasgeboren baby’s. Dat deden ze door het bloed uit de navelstreng te onderzoeken. Bij baby’s met een rokende moeder werden maar liefst 6000 plekken in het DNA gevonden die afweken van kinderen wier moeder niet rookte.

Er waren al aanwijzingen dat roken DNA bij foetussen beschadigt, maar onduidelijk was welke genen precies. Het team van NIEHS heeft nu ook 31 nieuwe genen ontdekt die worden aangetast door tabaksrook.

Auteur: Irene de Waal – bron: RTL Nieuws – foto: Shutterstock