Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Rokende papa gevaar voor ongeboren kind

Mannen die roken verhogen de kans op astma bij hun ongeboren kind. Ook als ze niet in de buurt van hun partners buik roken. Sterker nog: zelfs als ze jaren geleden al gestopt zijn.

Advertentie

Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Noorwegen.

Rookgedrag onder de loep

Noorse onderzoekers onderzochten het rookgedrag van 13.000 mannen en vrouwen, en het effect daarvan op hun kind. Het bleek dat astma (behalve de vormen die gelinkt zijn aan hooikoorts of allergie) vaker voorkwam bij kinderen van vaders die rookten.

Rokende moeders minder belastend

Het risico op astma was nog groter als de vader voor zijn vijftiende was begonnen met roken, en werd groter naarmate de vader langer rookte. Opvallend is dat er geen verband bleek te zijn tussen moeders die rookte voor de conceptie, en de kans op astma bij hun kind.

Luchtvervuiling

Dit is de eerste keer dat het verband tussen rokende vaders en de gevolgen voor een ongeboren kind worden onderzocht. Volgens hoofdonderzoekster Cecile Svanes zijn de resultaten veelzeggend: “We kunnen eigenlijk concluderen dat elke vorm van blootstelling aan luchtvervuiling effect heeft op de ongeboren vrucht.” Volgens de onderzoekers is het dan ook belangrijk dat mannen al op jonge leeftijd worden gewezen op de effecten die roken kan hebben op hun toekomstige kind.

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: ScienceDaily – Foto: iStock

 

Lees ook:

Roken en zwanger worden?

Heeft roken invloed op vruchtbaarheid?