Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Rokende vaders onderschatten risico voor eigen baby'

Hoewel de meeste rokende vaders weten dat roken slecht is voor hun zwangere vrouw en kind, vindt de meerderheid het niet nodig om te stoppen. Dat blijkt uit onderzoek dat het Longfonds deed onder aanstaande en jonge vaders.

Advertentie

De meerderheid van de vaders die meewerkten aan het onderzoek vindt zelf stoppen niet nodig en past hooguit het gedrag wat aan: de helft rookt voortaan buiten, de rest rookt thuis als het kind niet in de buurt is of rookt minder dan voorheen. Een kwart van de aanstaande of kersverse vaders die roken, houdt niet bewust rekening met roken rondom kinderen.

Rookvrij opgroeien

‘Het is belangrijk dat vaders inzien dat roken, ook al doen ze dat niet pal naast hun baby, toch een risico is voor hun kind,’ aldus Michael Rutgers, directeur van het Longfonds. ‘Hun kinderen krijgen zo niet de kans om rookvrij op te groeien. Blijkbaar zien deze vaders de risico’s voor hun kind niet. Terwijl ze enorm verschil kunnen maken voor hun baby en voor moeders die willen stoppen met roken.’

Wel geeft driekwart van de rokende vaders met een baby op komst of een kind tot een jaar, aan dat hij zou stoppen als het een risico is voor het kind.

Risico’s voor baby’s

Kinderen waarvan de ouders roken, hebben meer kans op longinfecties, astma en wiegendood. Ook als kinderen niet in de buurt zijn, komen ze in aanraking met schadelijke stoffen die het roken in huis achterlaat. ‘Wat jij ruikt, komt in ieders longen,’ zegt Rutgers. Ventileren helpt er niet tegen. Schadelijke stoffen blijven hangen in een ruimte, in de gordijnen en in kleding, op meubels en de vloer. ‘Precies daar waar je baby rondkruipt.’

Advertentie

Alcoholgebruik van vader óók slecht

Onlangs bleek uit onderzoek van de Georgetown University in Washington dat mannen ook beter geen alcohol kunnen drinken vóórdat hun partner zwanger raakt. Als vaders tijdens het moment van het bevruchten regelmatig én veel drinken, dan heeft dit volgens de onderzoekers invloed op op de fysieke en geestelijke gesteldheid van het kind. De kans dat het kind met het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) geboren wordt is ook aanwezig. Als de zwangerschap eenmaal een feit is, heeft het alcoholgebruik van de vader geen negatief effect meer op de gezondheid van de ongeboren baby.

Rookvrije generatie

Het Longfonds maakt zich samen met de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding hard voor een samenleving waarin kinderen rookvrij opgroeien.

Auteur: Richt Kooistra – Bron: Longfonds – Beeld: Shutterstock