Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Actief spel: Televisietikkertje
door

Hoe schermtijd de leesvaardigheid van je kind kan verbeteren

De meeste kinderen vinden het heerlijk om te ontspannen met een uurtje tv-kijken. Hoewel je het niet zou verwachten, kunnen die uren achter het scherm een positieve invloed hebben op de leesvaardigheid van je kind.

Advertentie

Hoe schermtijd de leesvaardigheid dan precies kan verbeteren? Dat heeft alles te maken met het aanzetten van de ondertitels. Uit verschillende recente onderzoeken komt naar voren dat ondertitels in dezelfde taal als het filmpje de leesvaardigheid van je kind kunnen verbeteren. Doordat de ondertitels relatief kort in beeld komen, moeten kinderen die tekst sneller in zich opnemen. Het omzetten van losse letters tot woorden en het technische lezen, gaat daardoor steeds sneller.

Instellen maar

Zet dus de ondertiteling aan als je kind een filmpje kijkt. Op de televisie verschilt het per aanbieder hoe je dit kunt instellen. Kijk je analoog tv, dan kan het via Teletekst pagina 888. Ziggo en KPN hebben duidelijke stappenplannen voor het aanzetten van ondertitels.

Netflix en YouTube

Ook via Netflix kun je instellen dat je ondertitels bij cartoons en die ene leuke Zweedse serie wilt. Wel zo handig als je kind veel via de telefoon en/of tablet kijkt. YouTube heeft een automatische ondertitelingsfunctie, maar omdat deze niet door experts wordt gecontroleerd, is het lastig te zeggen of de zinnen goed Nederlands zijn.

Bron: NRC, CMI. Beeld: iStock

Ouders van Nu product – Babykookboek

Babykookboek - voor 6-18 maanden

€20,99
Bestel nu