Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Schermtijd veel minder impact op je kinds slaap

Ben jij bang dat je kind 's avonds slechter slaapt als hij vlak van tevoren nog gamet of een filmpje kijkt? Nergens voor nodig. Nieuw onderzoek toont aan dat schermtijd veel minder invloed heeft op de nachtrust van kinderen dan vooraf werd gedacht.

Advertentie

Vaak werd gedacht dat te veel schermtijd slecht was voor de slaaptijd van kinderen. Eerdere onderzoeken wezen dat ook uit. Maar wetenschappers van de Universiteit van Oxford toonden onlangs aan dat de relatie tussen slaap en schermtijd ‘extreem bescheiden’ is. Kortom: het valt allemaal best mee.

Wel enig verband

De vorige onderzoeken klopten volgens de wetenschappers van Oxford niet, omdat er te kleine testgroepen waren. Reden om je kind eindeloos te laten gamen? Dat nou ook weer niet. Sowieso is het gezond als hij voldoende beweegt en vaak buiten speelt. Maar ook het nieuwe onderzoek toont enig verband aan tussen veel computerspelletjes of lang YouTube kijken en slecht slapen. Kinderen krijgen per uur schermtijd drie tot acht minuten minder nachtrust. Jonge kinderen van zes maanden tot vijf jaar oud slapen acht minuten korter per uur schermtijd. Kinderen van vijf jaar en ouder verliezen er drie minuten slaap door.

Langer slapen

Wat beter helpt om je kind langer te laten slapen dan de schermtijd beperken? Volgens de wetenschappers zit de oplossing meer in avondrituelen en vaste slaaptijden. Hoofdonderzoeker Andrew Przybylski: ‘Je kind steeds dezelfde tijd laten opstaan is een succesvollere strategie dan te denken dat schermen een significante rol spelen.’ Volgens deskundigen dragen vooral regelmaat, gezond eten, veel bewegen en een rustig avondritueel bij aan een goede nachtrust voor jonge kinderen.

Bron: Bright – beeld: Shutterstock