Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Schokkend: zoveel suiker bevat een pakje drinken

Voor naar school of gewoon even tussendoor: een pakje drinken is makkelijk om je kind mee te geven. Maar als je hoort hoeveel suiker er gemiddeld in zo’n pakje zit, denk je daar de volgende keer misschien toch anders over.

In een kwart van alle populaire drinkpakjes voor kinderen zit meer suiker dan in een even groot glas cola. Dat blijkt uit onderzoek van Foodwatch naar het suikergehalte in 194 verschillende drinkpakjes. In een ‘onschuldig’ pakje yoghurtdrink zitten bijvoorbeeld al snel meer dan zes klontjes suiker.

Advertentie

De gegevens voor deze tool zijn afkomstig van Foodwatch. Het suikergehalte wordt voor ieder drankje vergeleken met een glas cola van 200 milliliter. Het suikergehalte is berekend op basis van suikerklontjes van 4 gram.

Suiker is schadelijk voor kinderen

De pakjes met mierzoete drankjes zijn in strijd met de nieuwe richtlijn van de Gezondheidsraad. Volgens die richtlijn moeten vooral kinderen minder suikerhoudende dranken drinken omdat suiker schadelijk is. Kinderen zijn kleiner en hebben dus minder suiker nodig. Ook is suiker vaak funest voor het kindergebit. Omdat kleine pakjes drinken vaak juist worden gemaakt voor kinderen heeft foodwatch onderzoek gedaan naar de hoeveelheid suiker in deze producten.

De suiker vervangen door andere zoetstoffen is niet de oplossing. Volgens Amerikaans onderzoek raakt ons lichaam in de war van deze ‘nepsuiker’ en zouden zoetstoffen zelfs de kans op diabetes type 2 vergroten.

Roep om maatregelen

Foodwatch is geschrokken van de uitkomst van het onderzoek en wil maatregelen van minister Schippers (Volksgezondheid). Ze stellen voor dat de sector met wetten aan banden wordt gelegd, want ze verwachten niet dat dit probleem vanzelf overgaat.

Waar zit het meeste suiker in?

Deze pakjes zijn de grootste suikerbommen, ze bevatten allemaal 6,5 klontje suiker per pakje:

  • AH yoghurtdrink aardbei
  • AH yoghurtdrink perzik
  • Jumbo aardbei yoghurtdrink
  • Jumbo framboos yoghurtdrink
  • Jumbo perzik yoghurtdrink
  • Milsani yoghurtdrink aardbei​
  • Milsani yoghurtdrink perzik
  • Plus drinkyoghurt aardbei
  • Plus drinkyoghurt perzik 
Bron: RTL Nieuws/Zie.nl- Beeld: Shutterstock