Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Schokkend: zwangerschap zorgt voor snelle veroudering

Vooral als een vrouw vier of vijf kinderen krijgt kan het hard gaan met de celveroudering. Opvallend genoeg lijk je tijdens de zwangerschap juist jonger.

Advertentie

Dat hebben onderzoekers van de Northwestern University en de Universiteit van Washington vastgesteld. Volgens hen kan het onderzoek verklaren waarom vrouwen met veel kinderen vaker ouder lijken.

Cellulaire veroudering

Eerder werd al bekend dat vrouwen met veel kinderen een verhoogd risico hebben op bepaalde ziekten en dat het zorgt voor een kortere levensduur. ‘We wisten niet of we dit soort effecten konden opsporen met behulp van cellulaire veroudering,’ zegt hoofdonderzoeker Calen Ryan. ‘We wisten ook niet of we deze effecten zouden vinden bij de relatief jonge vrouwen in deze groep, die toen allemaal 20 tot 22 jaar oud waren.’

Zwangerschappen

Het onderzoek is uitgevoerd bij honderd jonge vrouwen in de Fillipijnen die allemaal een verschillend aantal zwangerschappen hebben gehad. In de studie is gekeken naar twee afzonderlijke onderdelen van het DNA die veroudering bepalen. Beide bleken ‘ouder’ te zijn bij vrouwen die meer zwangerschappen doorstaan hadden. ‘We hebben ook rekening gehouden met andere factoren die de cellulaire veroudering kunnen beïnvloeden,’ verklaart onderzoeker Ryan, ‘maar zelfs toen bleek het aantal zwangerschappen bepalend voor de snelheid van de veroudering.’ Een zwangerschap blijkt te zorgen voor een cellulaire veroudering tussen de zes maanden en twee jaar. En dat geldt voor elke daaropvolgende zwangerschap opnieuw.

Juist jonger

Opvallend genoeg toonde hetzelfde onderzoek ook aan dat vrouwen die op dat moment zwanger waren, cellen hadden die er jonger – en dus niet ouder – uitzagen. De onderzoekers concluderen dat een zwangerschap ervoor zorgt dat een vrouw er tijdelijk jonger uitziet, maar dat die jeugdige look helaas niet stand houdt.

Lange termijn

Opvallende resultaten, maar er is volgens de onderzoekers nog veel onbekend. Ze zijn daarom gestart met een vervolgstudie onder dezelfde vrouwen, dertien jaar na de eerste metingen. Zo willen ze bijvoorbeeld achterhalen of het effect van de zwangerschap op het ouder worden ook later in het leven te vinden is.

Bron: CBS Beeld: Shutterstock