Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Schrap die middagdut – of toch niet?

Is je kind 2 jaar of ouder, dan kun je beter stoppen met het middagdutje. Dat advies was de afgelopen dagen in de media te lezen. Uit onderzoek zou blijken dat 2-jarigen geen slaapje meer nodig hebben en dat peuters die ’s middags nog wel slapen een slechte nachtrust hebben. Maar klopt dat wel helemaal?

Advertentie

Voldoende slaap is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Veel professionals adviseren daarom om peuters een middagdutje te laten doen.

Weinig bewijs

Onderzoekers van de Queensland University of Technology wilden weten wat het effect van middagdutjes is op de nachtrust van kinderen. Daarom vergeleken ze de resultaten van 26 eerdere studies over de invloed van middagdutjes op kinderen tot 5 jaar. Uit maar 1 van die studies blijkt dat kinderen ouder dan 2 na een middagdut ’s avonds later in slaap vallen en korter slapen dan kinderen die wakker blijven overdag. 9 van de 26 studies laat dit effect zien bij kinderen vanaf 3 jaar. Het bewijs is dus niet zo overtuigend.

Kwaliteit van de studies

De onderzoekers hebben ook de kwaliteit van elke studie beoordeeld, maar de scores zijn voor alle studies laag. Dat komt doordat de onderzoeksgroepen klein zijn en er maar over een korte periode naar het slaapgedrag is gekeken (minder dan 7 dagen). Ook zijn de conclusies getrokken op basis van wat ouders zeggen over het slapen van hun kinderen. De kinderen zijn niet direct door onderzoekers geobserveerd.

Kort door de bocht

Conclusie: het advies om 2-jarigen koste wat kost wakker te houden ’s middags is wat kort door de bocht. Als een peuter aan het eind van de dag oververmoeid en onhandelbaar is, kunnen ouders zich afvragen of de voordelen wel opwegen tegen de nadelen.

Advertentie

Auteur: Jeanine Hoekstra – Bron: Medisch Contact en NHS Choices – Foto:  Iris Loonen/Hollandse Hoogte

 

Lees ook:

Peuters en slapen

Naar bed gaan en niet willen slapen

Je kind in een groot bed

Advertentie
Ouders van Nu product – Baby Scheurkalender

Baby Scheurkalender

€ 14,99
Shop nu