Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Seks tijdens de zwangerschap? Veel koppels vinden het maar 'eng'

Hoewel het inmiddels bewezen is dat seks tijdens de zwangerschap geen risico’s met zich meebrengt, zijn er nog steeds genoeg ouders in spé die dit een eng idee vinden. Zó eng, dat maar liefst één op de zes koppels ervoor kiest om negen maanden lang geen seks te hebben.

Advertentie

Dat blijkt uit een Brits onderzoek van Channel Mum onder 2000 (aanstaande) ouders.

Voelt ‘verkeerd’

De redenen voor het hebben van geen seks zijn uiteenlopend: sommigen zijn bijvoorbeeld bang dat het slecht is voor de ongeboren baby, terwijl anderen vinden dat het ‘verkeerd’ voelt om seks te hebben, terwijl er een baby aankomt. Ook geven veel moeders aan dat ze zich niet aantrekkelijk genoeg voelen om seks te hebben tijdens de zwangerschap.

Gezwollen enkels

Meer dan 80 procent van de moeders voelde zich maar een klein gedeelte van de tijd aantrekkelijk. Dit zou vooral te maken hebben met hun misselijkheid, moeheid en gezwollen enkels. Opvallend is dat hun partners daar heel anders over dachten:  65 procent van de vaders vond hun vrouw namelijk ‘mooier dan ooit’ tijdens het dragen van hun kind. Met name de grotere borsten en rondingen zouden door de mannen extra gewaardeerd worden.

Lichaamsbeeld

Volgens hoofdonderzoeker Siobhan Freegard van Channel Mum is seks tijdens de zwangerschap een controversieel onderwerp. ‘Veel vrouwen hebben problemen met hun lichaamsbeeld. Ze voelen zich niet aantrekkelijk of zitten niet lekker in hun vel. Veel van hen zijn verrast om te horen dat hun partners ze juist als mooier dan ooit tevoren zien.’

Praten met partner

Volgens Freegard is het niet nodig om je zorgen te maken over de veiligheid van de baby tijdens de seks, tenzij er een medische reden voor is. ‘Waar je ook voor kiest, zorg ervoor dat je het erover hebt met je partner. Zo voelt niemand zich teleurgesteld. En onthoud: zelfs als jullie ervoor kiezen om je seksleven even op pauze te zetten, houdt je relatie niet op. Dus blijf gezellige dingen met elkaar doen en aandacht geven aan elkaar.’

Meer lezen?

Vaders goudeerlijk over seks tijdens zwangerschap
Geen zin in seks tijdens de zwangerschap
Seks tijdens zwangerschap: hoe zit dat?

Bron: Metro Nieuws – Beeld: Shutterstock

Erandi Godinez

Ouders van Nu product – Van buik tot baby

Antwoord op al je vragen over zwanger worden, zwanger zijn én bevallen!

€27,50
Bestel nu