Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Seksuele ontwikkeling van je peuter: 5x wat je moet weten als ouder

Er komt een moment dat je kind zijn geslachtsdelen gaat ontdekken. De onderbroek gaat uit - natuurlijk waar de visite bij is - en onder de douche worden met veel plezier de piemels van de peuter en van papa vergeleken.

Advertentie

Veel ouders weten in eerste instantie niet goed hoe ze hierop moeten reageren. Het moment dat kinderen hun eigen lichaam gaan ontdekken, komt vaak eerder dan ouders verwachten. Hierdoor weten ze vaak niet wat te doen op het moment dat hun kind aandachtig naar hun kruis staat te kijken als ze hun billen afvegen. Of hoe te reageren als hun kind het liefst de hele dag in zijn blootje wil lopen en zo nu en dan aan zijn geslachtsdelen zit.

Peuters zijn nu eenmaal heel nieuwsgierig naar hun lijf, gelukkig maar! Om wat van het ongemak weg te nemen dat je hier als ouder bij kunt ervaren, hebben we op een rijtje gezet waarom het heel normaal is dat je tweejarige zoveel interesse heeft in piemels, bipsen en vagina’s.

 1. Het gebeurt eerder dan je denkt

  Onderzoek heeft aangetoond dat zelfs een ongeboren baby aan zichzelf zit. De grootste zorg die je als ouder zou moeten hebben als je baby aan zijn genitaliën zit in bad of tijdens het luier verschonen is of zijn nageltjes niet te scherp zijn om zichzelf te bezeren.

  Tip: Misschien is je peuter hier nog net iets te jong voor, maar een boek kan helpen bij het antwoord geven op vragen van je kind. Het boek ‘Allereerste infoboek seksuele opvoeding’  is geschikt voor kinderen tussen de 4 en 6 jaar.

  Advertentie
 2. Uit nieuwsgierigheid

  In het hoofd van een peuter gaat het om één belangrijk ding: ontdekken wie ze zijn. Daar hoort ook het ontdekken van zijn lichaam bij. Een kind maakt geen verschil tussen het wrijven aan zijn piemel en het wrijven aan zijn teen. Het voelt anders, dat wel, maar dat geldt ook voor het wrijven aan je neus. Het belangrijkste is dat ze, terwijl ze beginnen aan hun fysieke verkenning van hun lichaamsdelen, begrijpen dat elk deel van hun lichaam een ​​functie heeft. Als ouder kun je met een kind over hun geslachtsdeel praten, door uit te leggen dat dat deel van het lichaam, net als andere lichaamsdelen een eigen functie heeft. Je gebruikt je oren om te horen, je handen te pakken en tussen je benen zit het gaatje om mee te plassen.

 3. Het voelt comfortabel

  Genitaliën zijn gemaakt om te reageren op stimulatie. Het buitenste gedeelte van zowel de mannelijke als vrouwelijke geslachtsorganen zit vol zenuweinden. Het aanraken van je geslachtsdelen voelt hierdoor lekker en het geeft een comfortabel en ontspannen gevoel. Dat gevoel herkennen veel volwassenen als ze bijvoorbeeld tv aan het kijken zijn en onbewust een hand naar hun schaamstreek verplaatsen. Dit heeft niet direct te maken met seksualiteit, maar wel met je prettig voelen, net als bijvoorbeeld duimen ook prettig is voor een kind.

 1. Er is geen andere context

  Voor (jong) volwassenen is het moeilijk om geslachtsorganen los te zien van seksualiteit. Maar kinderen zien die context nog niet. Hun handelingen zijn heel onschuldig.

 2. Laat het gaan

  Voor een gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen is de houding van hun ouders heel belangrijk. Door je ervoor te schamen en dat te tonen of door hun lichamelijke ontdekkingsreis af te straffen, geef je een verkeerde boodschap af. Het is belangrijk dat kinderen zich goed voelen in en met hun eigen lichaam. Het beste is om je kind zijn of haar gang te laten gaan. Wel kun je, als hij iets ouder is, je kind leren wat privacy is. En het is verstandig om je kind te leren dat hij zelf wel aan zijn geslachtsdelen mag zitten, maar dat dat niet voor iedereen geldt.

Bron: Fatherly Beeld: Shutterstock