Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
verlof
door

SER adviseert: geef ouders zes weken betaald ouderschapsverlof

Zes weken ouderschapsverlof voor beide ouders, betaald door de overheid: te mooi om waar te zijn? Als het aan de Sociaal-Economische Raad (SER) ligt niet.

Advertentie

Zes weken betaald verlof

Zowel moeders als vaders zouden op kosten van de overheid zes weken ouderschapsverlof moeten kunnen opnemen in het eerste half jaar na de geboorte van hun kind, zo adviseert de SER aan het huidige kabinet. De SER vindt het huidige voorstel in het regeerakkoord niet genoeg. Het kabinet wil in 2019 het ouderschapsverlof voor partners uitbreiden van twee naar vijf dagen. Daarnaast mogen partners in 2020 vijf weken thuisblijven tegen zeventig procent van hun salaris.

Eerlijke verdeling

De raad pleit voor betaald ouderschapsverlof voor beide ouders ná het zwangerschapsverlof van de vrouw. De SER wil hiervoor het ouderschaps-, kraam- en partnerverlof samenvoegen tot één regeling die vanuit de overheid wordt betaald. Hierdoor zouden vrouwen meer aan het werk kunnen gaan en worden de zorgtaken thuis eerlijker verdeeld.

Overheid draagt kosten

SER-voorzitter Mariëtte Hamer denkt dat dit plan realistisch is, omdat de kosten vanzelf worden terugverdiend. In het NOS Radio 1 Journaal vertelt ze dat meer vrouwen aan het werk gaan, waardoor de belastinginkomsten van de overheid toenemen. ‘We hebben zoveel goed opgeleide vrouwen. Het is zonde als die niet samen met hun partner de zorg kunnen delen.’

Hoe zit het nu?

Als zwangere vrouw heb je recht op zestien weken betaald zwangerschapsverlof. De partner krijgt na de geboorte twee dagen betaald kraamverlof en mag drie dagen onbetaald ouderschapsverlof opnemen. Daarnaast kun je ook ouderschapsverlof opnemen na de geboorte van je kind, tot een kind acht jaar is. Het recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat je per week werkt. Maar het ligt aan je CAO of dit betaald wordt. In de meeste gevallen is er sprake van onbetaald verlof.

Advertentie

Alles samenvoegen

Het huidige verlofstelsel bestaat uit veel regelingen en is in praktijk erg ingewikkeld, vindt de SER. Elke regeling kent verschillende voorwaarden en aparte financieringsvormen en wordt uiteindelijk vaak betaald door de werkgever. De SER wil daarom dat de bestaande regelingen worden vereenvoudigd door het kraam- en partnerverlof in het ouderschapsverlof samen te voegen.

Belangrijk eerste jaar

SER-voorzitter Mariëtte Hamer legt uit: “Het eerste jaar na de geboorte van het kind is een cruciale fase. Het is daarom belangrijk om de verlofregelingen in het eerste jaar na de geboorte van een kind te concentreren en verder te optimaliseren.”

Bron: SER

Redactioneel – Offer – Het leukste speelgoed voor kinderen!

Het leukste speelgoed voor kinderen!

Bekijk het aanbod