Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Slaap kindje slaap: met deze muzikale tip valt jouw baby makkelijker in slaap

Je kind in slaap wiegen terwijl je een liedje als 'slaap kindje slaap' zingt is voor veel ouders een vast bedritueel. Slim, want zingen kalmeert je baby sneller dan wanneer je tegen hem praat. Nieuw onderzoek naar slaapliedjes levert een verrassende tip op waardoor hij je baby nóg makkelijker in slaap valt.

Of je nu zingt als een nachtegaal of een valse kraai, voor je baby maakt dat niets uit. Zingen heeft een kalmerend effect. Maar ontspant een baby nu vooral omdat hij het gezang van jou als ouder herkent, of doordat slaapliedjes bijzonder zijn; waardoor ze overal ter wereld – in welke taal dan ook – slaapverwekkend zijn? Dat onderzochten onderzoekers van het Music Lab van de Harvard Universiteit.

Advertentie

Handig: Slaapschema baby per maand

Buitenlandse slaapliedjes werken ontspannend

Het zingen van slaapliedjes komt in alle culturen voor. En dat komt mooi uit, want juist de slaapliedjes uit andere landen kunnen je baby helpen om makkelijker in slaap te vallen. Dat blijkt uit onderzoekresultaten van de Harvard University. Buitenlandse liedjes die baby’s nog nooit hebben gehoord, blijken ontspannend te werken. Ook als het liedje in een andere taal wordt gezongen.

Onderzoek met verschillende muzieksoorten4

Aan het onderzoek deden 144 Amerikaanse baby’s mee tussen de 2 en 14 maanden met een gemiddelde leeftijd van 7 maanden. De baby’s, die in een ligstoel of op de schoot van hun ouders lagen, luisterden naar top-16 van liedjes van de cd Natural History of Song Discography. Onbekenden zongen wereldse liedjes in diverse verschillende talen die bestonden uit een mix van feel good-muziek, slaapliedjes, liefdesliedjes en dansmuziek. De baby’s werden vervolgens gemonitord met sensoren om hun hartslag en zweetniveau te kunnen meten.

Meer lezen: Er zijn 6 soorten slapers. Ontdek hier welk type slaper jouw kind is

Blijven oefenen

Wat blijkt? De baby’s – ongeacht of ze nu 2 of 1 maanden zijn – ontspannen het meest als ze luisteren naar slaapliedjes. Bij deze liedjes daalt hun hartslag en verkleinen de pupillen, wat er op wijst dat ze meer ontspannen zijn. Het maakt dus niets uit of je baby het slaapliedje kent of niet, of dat het in een andere taal wordt gezongen. Het komt vooral door de universele muzikale kenmerken als de opbouw, tempo en het ritme van een nummer voor een ontspannend effect zorgt. Geluid is dus belangrijker dan taal.

De onderzoekers stellen dat muziek een belangrijke rol kan spelen in het slaapgedrag van baby’s en hun algemene gezondheid. Lekker blijven zingen dus in de avonden en bij de middagslaapjes. En ben je ‘slaap kindje slaap’ een beetje zat, dan kun je variëren met de liedjes die ze in het buitenland voor hun baby zingen. Nu alleen nog even oefenen.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nature, Kijkmagazine, Kinderopvangtotaal – Beeld: Shutterstock