Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Slaapexpert: 'Laat je kind tot zijn derde jaar in een ledikant slapen'

Opeens is je baby geen baby meer en dus klaar voor een 'groot bed'. Geen gekke gedachte, maar volgens de Amerikaanse slaap- en peuterconsulent Dana Stone moet je oppassen dat je je kind niet té vroeg in een (peuter)bed laat slapen. Anders staan je volgens haar namelijk heel wat lastige avonden en gebroken nachten te wachten.

Advertentie

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons met camera van dit jaar

Veel ouders laten hun kind als hij anderhalf of twee jaar oud is al in een peuterbed slapen. En dat is vragen om problemen, stelt Stone. ‘Veel ouders besluiten hun kind naar een groter bed te verhuizen als hij uit de ledikant begint te klimmen. Ze proberen hun kind te overtuigen om de hele nacht in het mooie, grote bed te blijven, maar dit werkt vaker niet dan wel.’ De reden is volgens haar simpel: vóór drie jaar is het simpelweg lastig voor veel kinderen om aanwijzingen te begrijpen en op te volgen.

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Instructies kunnen begrijpen en opvolgen

Slaapconsulente Tonja Bizor is het met haar eens. ‘Natuurlijk weten we allemaal dat kinderen en luisteren niet hand in hand gaan, maar ze moeten in elk geval oud genoeg zijn om instructies te kunnen begrijpen en opvolgen.’ Een fout die veel ouders volgens haar maken, is dat ze hun tweejarige een peuterbed geven in de hoop dat hij dan beter slaapt. ‘Als je kind lastig gaat slapen in zijn ledikant, is de kans 99 procent dat je kind net zo moeilijk doet als hij in een groot bed slaapt.’

Twijfel je of jouw kind er klaar voor is? Dit zijn zes tekenen die erop kunnen wijzen dat jouw kind toe is aan een groot bed.

Is je kind er klaar voor? Hier shop je de mooiste kinderbedden.

Advertentie

Lees ook: Mijn peuter wil niet slapen, wat nu?

De sleutel tot succes

De slaapexperts adviseren ouders om de overstap te maken als er begonnen wordt met de zindelijkheidstraining. Een kind is dan qua ontwikkeling waarschijnlijk toe aan een groot bed en het is bovendien praktisch. Stone: ‘Als een kind ’s nachts uit bed moet om naar het toilet te gaan, is het heel moeilijk om dit vanuit een ledikant te doen’.

Ook is het belangrijk dat je kind op een leeftijd is dat je de overgang naar een groot bed met hem kunt bespreken. Want ook hiervoor geldt volgens de experts: een goede voorbereiding is de sleutel tot succes. ‘Denk je dat je kind er klaar voor is en heb je een groot bed gekocht? Leg je kind dan uit wat er vanavond gaat gebeuren en wat je van hem verwacht. Doe dit overdag en niet direct voor het slapengaan. En blijft hij in zijn bed liggen, beloon hem dan. Stone: ‘Er zijn speciale klokken te koop voor peuters die laten zien wanneer het tijd is om uit bed te komen. Zo voorkom je dat je kind ’s ochtends veel te vroeg naast zijn bed staat.’ Zo werkt zo’n zogenaamde slaaptrainer. Pak je het goed aan, dan zijn de experts het erover eens dat de overgang van ledikant naar peuterbed rond de leeftijd van drie jaar soepel moet verlopen.

Lees ook: Slaapschema peuter: hoeveel slaapt een peuter?

Bron: Romper – beeld: Shutterstock