Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

5x tips om je kind goed te laten slapen tijdens de vakantie

Je kijkt er misschien al weken naar uit: lekker met je gezin op vakantie. Hoewel kinderen zich goed kunnen aanpassen, kan een nieuwe slaapplek best even wennen zijn. Met deze vijf tips zorg je ervoor dat je kind ook op vakantie goed slaapt.

 1. Bereid je kind voor

  Als je samen met een baby reist, kun je hem natuurlijk nog niet duidelijk maken dat jullie op vakantie gaan. Ga je met een peuter, kleuter of schoolkind op vakantie? Dan kun je hem een paar dagen van tevoren voorbereiden. Leg hem uit dat jullie over een paar nachtjes op vakantie gaan met de auto, trein of het vliegtuig. Je kunt vertellen dat het nog een flink stuk rijden is voordat jullie op de plek van bestemming zijn. Leg ook uit dat je in de rij moet wachten om de trein of het vliegtuig in en uit te stappen. Noem ook de leuke dingen van reizen. Zoals iets lekkers eten en drinken onderweg of een filmpje kijken. En ook dat jullie in een tent, samen op een kamer of in een caravan logeren. Je kind weet dan ongeveer wat hij kan verwachten.

  Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

 2. Neem vertrouwde spullen mee

  Onderweg en op het vakantieadres is het prettig voor je kind om zijn eigen vertrouwde spullen om zich heen te hebben. Denk bijvoorbeeld aan zijn knuffel, zijn eigen kussen, speelgoed waar hij vaak mee speelt en voorleesboekjes. Ook al ben je nog zo ver van huis, op deze manier heeft je kind toch de spullen om zich heen die hij goed kent. Zo voelt hij zich wat meer thuis.

 3. Maak het bed goed op

  Ook al heb je de knuffel en het kussen van je kind mee, een bed op vakantie blijft anders dan het bed dat thuis staat. Probeer het bed zo comfortabel mogelijk op te maken. Ben je bang dat je kind eruit valt? Leg dan het matras op de grond. Dat stelt jou én je kind gerust.

 4. Zorg voor verduistering

  Om te voorkomen dat je kind ’s avonds laat lang wakker blijft en ondanks de vermoeidheid weer vroeg wakker wordt, kun je zijn kamer of tent verduisteren. Hang een deken of handdoek op om het meeste licht tegen te houden, of plak vuilniszakken tegen het raam.

 5. Relax, het is vakantie!

  Als het warm en extra lang licht is, kun je zelf misschien ook niet vroeg slapen in een warme tent, kamer of caravan. Dat geldt ook voor je kind. Als hij wat ouder is, kun je het dagritme een beetje opschuiven. Eet ’s avonds wat later, en ga iets later naar bed, zodat het iets is afgekoeld. Met een beetje geluk slaapt je kind ook iets langer uit. Probeer vooral samen van de vakantie te genieten. Als jullie weer thuis zijn, komt dat vaste ritme heus wel weer.

Lees meer: Autostoeltjes op vakantie: wat zijn de regels?

Bron: fatherly.com / Beeld: Shutterstock