Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
bedtime-math

Slapend leren rekenen met app Bedtime Math

Rekenen als onderdeel van de dagelijkse routine van je kind, zoals een verhaal voorlezen of tandenpoetsen. En dat hij daardoor beter gaat presteren. Dat willen de makers van de Bedtime Math-app bereiken.

Advertentie

Onderzoek heeft aangetoond dat als kinderen voor het slapen gaan een rekensom maken in plaats van naar een verhaal luisteren, dat ze op school beter presteren met rekenen. Dat schrijft het tijdschrift Science.

Thuis bezig zijn met rekenen

Veel ouders weten dat het goed is voor de ontwikkeling en schoolprestaties van hun kind om ze voor te lezen. Maar de meeste ouders gaan ervan uit dat hun kind wel leert rekenen als hij naar school gaat. Sian Beilock, cognitief therapeut van de Universiteit van Chicago, zegt hierover: ‘Wij hopen dat dit onderzoek eraan bijdraagt dat mensen niet meer denken dat rekenen uitsluitend bij school hoort en dat praten over sommen helpt.’

Onderzoek met app

Beilock en haar collega’s namen de proef op de som bij 587 leerlingen van groep 3 uit de regio van Chicago. Daarvan kregen 420 gezinnen een tablet met de opdracht om voor het slapen verhaaltjessommen te maken met de app Bedtime Math. De andere 167 gezinnen kregen de opdracht om een voorleesapp te gebruiken. Met een standaard test bekeken de onderzoekers de rekenprestaties van alle leerlingen aan het begin en einde van het schooljaar.

Resultaat: voorsprong

Zoals verwacht had de voorleesapp weinig effect op de rekenprestaties van de leerlingen. De kinderen die 2 of 3 keer in de week rekensommen hadden gemaakt met de app presteerden duidelijk beter. Zij hadden een voorsprong die te vergelijken is met 3 maanden extra rekenles. Dat is best een groot verschil, aldus Beilock.

Advertentie

Ook 1 keer per week helpt

Belangrijker misschien nog: kinderen die eerder weinig met rekenen hadden of zich zelfs ongemakkelijk voelden, wilden zich ineens meten met kinderen die prima konden rekenen. Zelfs de kinderen die de app maar 1 keer in de week gebruikten, boekten vooruitgang.

Beilock vermoedt dat het middel (een tablet of papier) waarmee je kind leert rekenen niet uitmaakt. Volgens haar zit de crux erin dat je met je kind over rekenen praat. Dat sommen maken net zo’n routine wordt als tandenpoetsen.

 

Download de gratis app Bedtime Math

Auteur: Irene de Waal – bron: Science mag – beeld: Bedtime Math

Redactioneel – Offer – Boek over bevallen

Goed voorbereid bevallen

Verfrissende kijk op geboorte
Lees nu