slechte houding

'Slechte houding op school zorgt voor rug-en nekklachten'

Veel leerlingen op de basisschool hangen onderuit op hun stoel of zitten achter een te hoge of juist te lage tafel. Dit is niet zonder gevolgen: het aantal kinderen met rug- en nekklachten neemt toe. Voor houdingsexperts reden om alarm te slaan.

Volgens de experts moet er meer aandacht komen voor de manier waarop kinderen in de klas op hun stoel zitten.

Advertentie

Te lage of hoge tafels

Leraren weten niet goed waar ze op moeten letten en zetten de kinderen aan te lage of juist te hoge tafels, waardoor risico op rug- en nekklachten ontstaat. En hoewel basisscholen vaak tafels en stoelen in verschillende hoogtes hebben, komt het toch veel voor da leerlingen niet aan de juiste tafel zitten.

Chronische aandoeningen

Een zorgelijke ontwikkeling, vinden experts. Het aantal kinderen met rug- en nekklachten neemt namelijk alleen maar toe. ‘We wisten ooit goed dat verkeerd zitten op scholen de kinderrug vervormt en de rug geen goed doet. Maar die kennis is bijna verdwenen’, aldus Piet van Loon, orthopedisch chirurg en mede-oprichter van Houding Netwerk Nederland (HNN). ‘De zittende leefstijl van kinderen veroorzaakt chronische aandoeningen en pijn op latere leeftijd. Dat weten ze ook op het ministerie van Volksgezondheid.’

Onderuitzakken

Uit eerder onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) op acht basisscholen blijkt dat het merendeel van de leerlingen aan te hoge tafels zit. Gevolg is dat kinderen onderuitzakken, omdat ze niet goed met hun voeten bij de grond kunnen. Die houding veroorzaakt rugproblemen. ‘Maar kinderen zitten het liefst aan een te hoge tafel. Dan voelen ze zich groter’, vertelt Margo van Hartingsveldt, lector ergotherapie.

Tabletnek en gameboyrug

Chirurgen en fysiotherapeuten zouden steeds meer kinderen zien met krom gegroeide ruggen en nekklachten, de zogenoemde ‘tabletnek’ of ‘gameboyrug’. Kinderen spelen minder vaak buiten en brengen meer tijd achter de iPad door. Nu scholen steeds vaker digitale lessen geven, wordt houding belangrijker, aldus experts.

‘Net een kantoorbaan’

Kinderen brengen zo’n vier uur zittend door op school. Het is net een kantoorbaan, zegt Yolanda van Hoorn, die met ‘Zit met Pit’ houdingslessen aan leerlingen geeft. Maar ook de leraren kunnen bijscholing gebruiken. Van Hoorn: ‘Alleen bij schrijflessen wordt erop gelet, maar ze worden zonder advies achter een computer of iPad geplant.’

Bron: AD.nl. Beeld: