Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Speelgoed delen? Kinderen verwachten er ook wat voor terug

Samen delen, samen spelen. Dat is wat we kinderen al op jonge leeftijd proberen te leren. Maar daar hebben zij zo hun eigen ideeën over. Als iemand met hun speelgoed mag spelen, verwachten ze er wel wat voor terug.

Het blijkt dat het spreekwoord ‘voor wat hoort wat’ zelfs bij kleine kinderen opgaat. Onderzoekers aan de Ludwig Maximilians Universiteit in München ontdekten dat peuters en kleuters bijhouden wie hen een plezier heeft gedaan of wie ze wat verschuldigd zijn.

Advertentie

Stickers uitdelen

Voor het onderzoek werd er gekeken naar 40 kinderen in de leeftijd van 3 tot 5 jaar. Eerst werd een kind in een kamer met een paar knuffels geplaatst, die symbool moesten staan voor vriendjes en vriendinnetjes. Daarna gaven ze de kinderen een paar stickers. Ze mocht zelf weten hoeveel stickers ze aan hun ‘zogenaamde’ vrienden wilden geven.

Speelgoed delen

Vervolgens werden de kinderen naar een andere kamer gebracht met precies dezelfde knuffels. Het verschil was dat de knuffeldieren nu omringd waren met speelgoed. De onderzoekers vroegen aan de kinderen van welke knuffels ze speelgoed wilden hebben. Opvallend was dat de kinderen kozen voor het speelgoed dat bij de knuffelbeesten lag waaraan ze eerst stickers hadden gegeven.

Voor wat hoort wat

Volgens hoofdonderzoeker Markus Paulus lijken zelfs kleine kinderen zich bewust van het ‘krediet’ dat ze opbouwen in relatie met anderen. ‘Op basis van deze kennis maken ze een strategische keuze’. Dat bewijst maar weer dat je kinderen nooit moet onderschatten.

MEER LEZEN?

KIJK OOK: Hoe ruim je speelgoed op?

De styliste van VT Wonen geeft tips om je speelgoed op te ruimen. Wist je dat er twee handige manieren van opruimen zijn?

Auteur: Chantal Anthonio – Bron: RTLnieuws – Shutterstock