Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Speeltuin te symmetrisch

Het ontwerp van speeltoestellen is meestal heel symmetrisch: alle greepjes en treden zitten op gelijke afstand van elkaar. Dat ziet er mooi uit, maar het is niet wat kinderen nodig hebben om hun motoriek te oefenen, zegt onderzoeker Rob Withagen van de Rijksuniversiteit Groningen.

Advertentie

Als het aan Withagen ligt wordt asymmetrie voortaan de leidraad bij het ontwerpen van speeltuinen.

Oefenen

‘Een beweging verbetert als je hem steeds op verschillende manieren oefent’, aldus Withage. ‘Als je een asymmetrische speeltuin maakt, nodig je kinderen uit om dat te doen.’ Maar de meeste Nederlandse speeltuinen zijn juist heel symmetrisch ontworpen. Wie kent bijvoorbeeld niet de strakke klimiglo van architect Aldo van Eyck die al jaren in speeltuinen door heel Nederland te vinden is. Ook springblokken zette deze architect volgens symmetrische patronen neer.

Verschil

Een ander voordeel van asymmetrische speeltuinen is dat dan alle kinderen er kunnen spelen. In een speeltuin waar alle afstanden hetzelfde zijn, zullen de toestellen voor sommige kinderen te moeilijk zijn, terwijl andere kinderen er geen uitdaging in vinden. In een studie liet Withage kinderen hun eigen ‘speeltuin’ creëren door te schuiven met 6 springblokken: ‘Bijna alle kinderen kozen voor variatie’. Ook maakten ze de afstanden tussen de blokken veel groter.

Springblokken

Binnenkort start in de Groningse wijk Selwerd een vervolgonderzoek. Daar worden verschillende soorten springblokken in afwisselende opstellingen neergezet om te kijken welke opstelling kinderen het leukst vinden.

Advertentie

Auteur: Jeanine Hoekstra – Bron: Rijksuniversiteit Groningen – Foto: Hollandse Hoogte

 

Lees meer:

Buiten spelen

Kleuters en spelen

Motoriek van peuters

Advertentie
Redactioneel – Offer – Klaar voor het najaar (schoenen)

kleertjes.com

Klaar voor het najaar

Lopen, rennen en spelen
Kies de juiste schoen