Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Spelen met je kleuter beïnvloedt zijn schoolresultaten

Ouders die vaker tijd vrijmaken om met hun kind te spelen, hebben daar later profijt van bij het zien van hun rapport. Uit onderzoek blijkt dat samen spelen goed is voor de schoolresultaten van je kind.

Opmerkelijk verschil

Deze kinderen scoren later op de middelbare school gemiddeld 18 punten hoger voor wiskunde en 23 punten hoger voor bèta vakken dan andere kinderen. En dat verschil is opmerkelijk, vindt de Vlaamse professor Michel Vandenbroeck.

Advertentie

Vandenbroeck legt uit: ‘De leeromgeving thuis heeft een grote en langdurige impact op de resultaten van onze kinderen later op school.’ De ouders hoeven de kinderen niet per se iets te leren, maar het is wel belangrijk dat ze op vroege leeftijd al het een en ander opsteken. ‘Het is belangrijk dat ze spelenderwijs in contact komen met cijfers en letters. Laat ze ontdekken, proberen en falen. Dat wakkert hun leer- en nieuwsgierigheid aan.’

België versus Ierland

In België speelt 28 procent van de ouders regelmatig met zijn kleuter. In Ierland ligt dat percentage op 68 procent en gaat de voorkeur uit naar het spelen van een woordspel of een liedje zingen. Vandenbroeck verklaart: ‘Dat Noord-Ierland zulke hoge scores haalt, is niet toevallig: vrouwen werken daar veel minder. Ze kunnen veel meer tijd doorbrengen met hun kinderen dan Vlaamse vrouwen.’

Dat ook landen als Frankrijk of Duitsland goed scoren, zou volgens de professor te maken kunnen hebben met culturele verschillen of sociale gewoontes. De resultaten van Nederland zijn nog onbekend.

BEKIJK OOK: 6 lifehacks: zo kun je Lego ook zelf gebruiken

MEER LEZEN?

Auteur: Marjolein Schel – Bron: Het Nieuwsblad – Beeld: Shutterstock