Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Spijt van een babynaam: mag je die dan zomaar wijzigen?

Stel dat de naam van je kind opeens wordt geassocieerd met iets negatiefs. Kan je deze dan veranderen? Is dit een gegronde reden en gaat het niet op wanneer de naam van je kind alsmaar verkeerd wordt uitgesproken of ineens immens populair is geworden?

Spijt van naam

Spijt van de naam van je baby? Je bent niet de enige. Uit onderzoek van Nameberry blijkt dat maar liefst tien procent van alle ouders spijt heeft van hun keuze. Ouders geven aan dat er tegenwoordig meer druk ligt om de perfecte, creatieve en unieke naam te kiezen, met dit soort wijzigingen als gevolg. Of de naam wordt vaak verkeerd uitgesproken of plotseling geassocieerd met iets negatiefs – bijvoorbeeld door een gebeurtenis in het nieuws.

Lees ook: 20 babynamen met vier letters die je nog niet vaak hebt gehoord

Advertentie

Babynaam wijzigen 

Of het nu gaat om een gegronde reden of om een schoonheidskwestie: je mag de naam van je kind – om welke reden dan ook – te allen tijden veranderen. De meeste ouders die spijt hebben van hun gekozen babynaam laten dit niet officieel wijzigen, maar spreken hun kind aan met een bijnaam. Wil je de naam wél officieel laten aanpassen? Dan luidt het advies: doe dit zo snel mogelijk.

Kinderen tot een jaar identificeren zich nog niet echt met hun naam vanwege alle liefkozende woorden die hun ouders gewoonlijk gebruiken, zoals lieverd of schatje. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je kind door een naamswijziging nu of later in een identiteitscrisis terechtkomt.

Kort, korter, kortst: 32x stoere babynamen met 2 letters

Minderjarig

Twijfelen je partner en jij al langer over het laten wijzigen van de naam van jullie kind en wil je dit ook echt op papier doen? Doe dit dan zo snel mogelijk en het liefst als je kind nog minderjarig is. Dit verzoekschrift moet daarna worden ingediend bij een rechtbank. Is je kind achttien jaar of ouder? Dan is een advocaat nodig voor een naamswijziging en komt er meer papierwerk bij kijken. 

Wet in Nederland

In principe mag je je kind noemen zoals je wilt, op twee uitzonderingen na: namen die ‘ongepast’ zijn en achternamen die niet gebruikelijk zijn als voornaam. Voorbeelden van namen die zijn geweigerd, zijn Rolls Royce, Geisha en Miracle of Love. Die laatste naam mocht van de rechter wel als hij werd geschreven als Miracle-of-Love. Ook maakt de wet geen onderscheid tussen jongens- en meisjesnamen. Je mag elke naam dus voor jongens én meisjes gebruiken.

Inspiratie nodig?
92 babynamen geïnspireerd op de seizoenen
•  Dit zijn de populairste babynamen met 3 letters

Beeld: Shutterstock