
Spoedcursus: borstvoeding voor partners
Staat je partner buitenspel bij borstvoeding? Zonde! Partners zouden namelijk de helft van het succes bepalen, zo blijkt uit onderzoek. Daarom een spoedcursus ‘borstvoeding voor partners’ uit het boek 'De melkfabriek'.
‘Als je vrouw borstvoeding geeft, ben je zo’n man die op zondag het vlees komt snijden,’ voorspelt Rogier die samen met zijn vrouw hun eerste kind verwacht. Maar Rogier zit er volgens deskundigen helemaal naast. Een partner die je steunt en helpt, is essentieel bij borstvoeding, blijkt uit onderzoek.
Maar hoe zorg je er als vader of meemoeder nou voor dat het voeden van je baby geen ver-van-je-bed-show wordt? De man van Ouders van Nu-columnist Sofie van den Enk schreef voor haar boek De melkfabriek deze handige handleiding voor het leven met een borstvoedende vrouw.
1. Wat moet je als partner weten over borstvoeding?
Veel. Kennis is heel belangrijk, want als je weet hoe het werkt, kun je ook helpen. Dus hierbij wat feitjes:
- Na de bevalling is het een goed idee om de baby meteen op de blote huid te leggen, met een beetje mazzel vindt hij zelf de borst.
- In de kraamweek is het de bedoeling om de baby heel vaak aan de borst leggen (te laten drinken dus) om de melkproductie op gang te krijgen. Elke twee of drie uur voeden is normaal. Dag en nacht.
- Het is belangrijk dat de baby goed leert aanhappen (dat de baby de tepel met een open mond en lippen gekruld naar buiten in de mond neemt).
- Als je vrouw melk afkolft, kun jij als partner een voeding overnemen. Al moet je vrouw nog wel kolven rond voedingstijd, omdat haar borsten dan op knappen staan.
- Na een tijdje komt er een ritme. De baby gaat om de drie uur drinken en daarna om de vier uur. Maar soms duurt het weken of zelfs maanden voordat er een ritme komt.
Lees ook: 11 lieve dingen die je partner (hopelijk) doet als jij borstvoeding geeft
2. Wat kun je als partner doen?
Heel veel. Denk bijvoorbeeld aan:
- Spullen voor je vrouw pakken als ze zit te voeden. Met een baby die eindelijk goed aanhapt of lekker drinkt, kan de kersverse moeder niet even wat te drinken voor zichzelf pakken of dat kussen wat makkelijker onder haar arm schuiven. Dus: geef haar een glas water en help haar comfortabel te zitten of liggen.
- Een voeding overnemen door een flesje afgekolfde melk te geven. Als de borstvoeding eenmaal goed op gang is, kunnen jullie de baby aan flesjes laten wennen. Je vrouw kolft melk die je aan de baby kunt geven, bijvoorbeeld het laatste flesje voor de nacht. Voor de moeder is dit ideaal: die kolft en duikt haar bed in zodat ze net wat langer kan slapen dan normaal. Jij kunt je kind ook een keer voeden. En de baby kan wennen aan de fles.
- In de gaten houden of je vrouw het allemaal nog wel trekt. Ze is een nieuwe moeder en zit vol hormonen, jij bent misschien net wat nuchterder. Help haar het borstvoeden vol te houden of om te beslissen met stoppen als dat het beste is. Ze denkt nu niet altijd even helder en heeft jou harder nodig dan ooit.
- Voor het eten zorgen (laten bezorgen is toegestaan, als je partner er maar geen omkijken naar heeft).
- Respect tonen en de ‘melkfabriek’ met zorg en ontzag benaderen.
3. Wat moet je NIET doen?
Moedermelk morsen. Nergens wordt een borstvoeding gevende vrouw ongelukkiger van dan verspilling van haar ‘witte goud’. Toch gebeurd? Drie dingen die je kunt doen:
- Doe heel snel een huwelijksaanzoek.
- Bij meerdere kinderen: entertain de kinderen en laat je vrouw een moment alleen.
- Gynaecoloog Bertho Nieboer: ‘Als je als man per ongeluk drie in plaats van twee flesjes kolfmelk ontdooit, moet je gewoon diep door het stof gaan. En plechtig beloven dat nooit meer te doen.’
Meer lezen: 5x dit moet je met je partner voordat de baby er is