kinkhoestvaccinatie
door

Staatssecretaris pleit voor kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen

Jaarlijks belanden meer dan honderd pasgeboren baby’s in het ziekenhuis met kinkhoest. Onnodig, vindt staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid. Het risico op kinkhoest is namelijk veel kleiner als vrouwen zich al tijdens hun zwangerschap laten inenten.

In landen als Groot-Brittannië, België, de Verenigde Staten en Argentinië kunnen zwangere vrouwen zich gratis laten inenten, maar in Nederland nog niet.

Advertentie

Twee voorwaarden

Als het aan Blokhuis ligt, komt daar binnenkort verandering in. ‘Ik heb de intentie om het goed te regelen’, vertelt hij aan RTL Nieuws. ‘Maar daar gelden wel twee voorwaarden bij: het moet betaalbaar zijn én goed uitvoerbaar zijn. Daar wil ik zo snel mogelijk duidelijkheid over.’ Een definitief besluit daarover neemt hij voor de zomer.

Bescherming van baby

In de eerste maanden na de geboorte zijn baby’s nog niet beschermd tegen kinkhoest. Kinkhoest treedt dan ook vooral op bij baby’s die drie maanden of jonger zijn. Door zwangere vrouwen te vaccineren is de baby ook beschermd in die eerste maanden, voordat het kind zelf ingeënt kan worden.

 

Eerder advies

De Gezondheidsraad adviseerde in 2015 al om zwangere vrouwen te vaccineren, maar een besluit hierover liet op zich wachten. In 2016 stierven er zes mensen aan kinkhoest, waaronder drie niet-gevaccineerde baby’s.

Antistoffen

Volgens de Gezondheidsraad is het belangrijk om vrouwen in het derde trimester van de zwangerschap te vaccineren, bij voorkeur tussen de 28 en 32 weken. Het vaccineren kan nog tot 38 weken. Zo bouwen zwangere vrouwen antistoffen op die via de navelstreng ook naar de ongeboren baby gaan.

Bron: RTL Nieuws – Beeld: Shutterstock