Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Staking verloskundigenpraktijken in Amsterdam

Staking verloskundigenpraktijken in Amsterdam

Verloskundigenpraktijken in Amsterdam gaan in de nacht van 21 op 22 juni actie voeren tegen de beleidsplannen van minister Schippers in de geboortezorg.

Advertentie

Nieuwe beleidsplannen

In de plannen van minister Schippers staat de ‘integrale geboortezorg’ centraal. Gynaecologen en verloskundigen moeten nauwer samenwerken zodat de babysterfte omlaag wordt gebracht. In de plannen van Schippers mogen regio’s vanaf 2017 zelf kiezen of ze over gaan op de ‘integrale geboortezorg’.

Financiële steun stopzetten

Verloskundigen testen tot 2017 allerlei pilots om te onderzoeken of de geboortezorg beter kan, vooral in het voordeel van vrouw en kind.

‘We krijgen van de minister nog twee jaar om de pilots af te ronden,’ zegt Tineke van Schuppen, vertegenwoordiger van de verloskundigen in Amsterdam. ‘Helaas blijkt dit niet zo te werken. Zorgverzekeraars dreigen de financiële steun voor deze pilots stop te zetten wanneer de beleidsregel van de minister per 2017 wordt doorgevoerd. Vanaf dat moment hoeven de zorgverzekeraars de pilots namelijk niet langer af te wachten en kunnen zij hun integrale geboortezorg inkopen bij één partij per regio.’

Verloskundigenpraktijken afhankelijk van ziekenhuizen

Van Schuppen: ‘Als ziekenhuizen de integrale geboortezorg aan gaan bieden, worden wij als verloskundigen afhankelijk van die ziekenhuizen en daarbij van de verzekeraars die daar boven staan en de geboortezorg vergoeden. Scenario’s die dan ontstaan zijn bijvoorbeeld dat de zwangere niet langer kan wisselen van verloskundige, omdat die per regio bepaald zijn, niet zelf kan beslissen in welk ziekenhuis ze wil bevallen, niet meer kan beslissen of ze überhaupt thuis wil bevallen.’

Advertentie

Staking

29 van de 31 verloskundigenpraktijken in Amsterdam doen mee aan de actie die begint met een fakkeltocht.

Bevallen

Zwangere vrouwen kunnen in de nacht van 21 op 22 juni terecht bij Bevalcentrum West, VU Medisch Centrum en het AMC.

MEER LEZEN?

Auteur: Marjolein Schel – Bron: Parool – Beeld: Shutterstock

Advertentie