kinderopvang

Steeds meer kinderen naar het kinderdagverblijf en bso

Kinderopvang is een stuk populairder geworden: afgelopen jaar gingen er maar liefst 736.000 kinderen naar de opvang. Dat is 56.000 meer dan vorig jaar. De reden is simpel: steeds meer moeders werken.

Volgens cijfers van de Belastingdienst en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is het aantal werkende vrouwen inmiddels gestegen tot het hoogste niveau sinds 2011. Dit heeft alles te maken de aantrekkende economie. Vrouwen werken gemiddeld 26 uur per week. Moeders met jonge kinderen tot en met 11 jaar nog een half uur meer, gemiddeld 26,5 uur.

Advertentie

Goed voor taal en ontwikkeling

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is enthousiast over deze ontwikkeling. ‘Het is fantastisch om te zien dat steeds meer moeders werken en dat hun kinderen dan terecht kunnen bij kwalitatief goede en betaalbare opvang. Zij kunnen in die tijd spelenderwijs al veel leren en natuurlijk ook gezellig samen spelen met andere kinderen. Daar hebben zij later veel profijt van. Goed voor hun taal en goed voor hun ontwikkeling.’

Minder gastouders

Het afgelopen is het aantal kinderopvangplaatsen sterk gegroeid. Zo zijn er 628 centra voor dagopvang bijgekomen, waardoor het er nu in totaal 7643. Ook het aantal locaties voor buitenschoolse opvang is het afgelopen jaar toegenomen. Er kwamen 238 bso’s bij, waardoor het totaal nu neerkomt op 6733. Opvallend genoeg neemt het aantal gastouders  al jaren af. Er zijn nu bijna 1400 minder dan in de zomer van vorig jaar.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: AD.nl – Beeld: Shutterstock