Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Stelling: een 13-jarige oppas? Veel te jong!

Stel: jij en je partner moeten ’s avonds naar een feest, afzeggen is geen optie en opa en oma, de buurvrouw of andere vaste oppas zijn niet beschikbaar. Je enige optie is het dertienjarige buurmeisje dat al een paar keer enthousiast heeft aangegeven te willen oppassen. Doe je het of pieker je er niet over?

Advertentie

Luizenbaantje

Misschien heb je zelf vroeger ook op kinderen gepast toen je nog een puber was. Zo ja, grote kans dat je dat niet alleen deed omdat je toen al dol was op kinderen. Het is in de ogen van veel pubers nou eenmaal een ideaal bijbaantje. Logisch, een beetje knutselen en spelletjes doen en, als de kinderen in bed liggen, urenlang betaald tv kijken en chips eten. Hoe relaxed is dat?! Oké, er zitten natuurlijk ook mindere kanten aan dit luizenbaantje: ouders die uren later dan afgesproken – soms aangeschoten – thuiskomen, kinderen die niet willen luisteren en poepluiers verschonen bijvoorbeeld. Maar dan nog: makkelijker kun je als puber je geld niet verdienen. Toch?

Enorme verantwoordelijkheid

Grote kans dat het buurmeisje of die aardige zoon van vrienden precies zo denkt: oppassen is makkelijk cashen. En dus bieden ze zich enthousiast aan om bij jou op de bank te zitten en je kinderen te entertainen als je een keer de deur uit moet. Maar nu jij inmiddels zelf kinderen hebt, weet je wel beter: oppassen is geen luizenbaantje, maar een enorme verantwoordelijkheid. En dus sta je misschien niet te springen om zo’n puber op je kind te laten passen. Zeker niet als deze nog piepjong is. Want wat als je kind een tand door z’n lip valt of een koortsaanval krijgt? Of erger. Houdt zo’n oppas het hoofd dan koel en weet hij wat hij moet doen of kun je dit simpelweg niet verwachten van een dertienjarige of zelfs oudere puber?

Rondje redactie

Vanaf welke leeftijd iemand geschikt is om op kinderen te passen: daarover lopen de meningen van ouders flink uiteen. Een rondje onder de moeders op onze redactie over dit onderwerp levert dan ook uiteenlopende reacties op.

Jorien, moeder van de eenjarige Tycho en Hannah van drie, vindt dat een oppas minimaal vijftien jaar moet zijn. ‘Iemand van dertien is pas net van de basisschool en vaak zelf nog een kind, en wat mij betreft dus niet geschikt als oppas. Vijftien jaar of ouder lijkt mij een goede leeftijd voor een oppas: pubers zijn dan zelfstandiger en dus verantwoordelijker.’

Richt, moeder van twee jongens van 8 maanden en 2,5 jaar, laat voorlopig alleen de buurvrouw op haar zoontjes passen. Toch vindt ze dertien niet per se te jong. ‘Ik paste zelf als dertienjarige regelmatig op, zelfs op baby’s. Maar ik had dan ook een babybroertje, dus ik wist wel hoe ik met een kleintje om moest gaan. Ervaring is volgens mij dan ook belangrijker, dan hoe oud de oppas is. Al zou ik een jong iemand niet zo snel een hele middag op mijn kinderen laten passen. Hooguit een paar uurtjes als ze slapen. En alleen als het een bekende is.’

 

Jack, de dertienjarige zoon van collega Elke past regelmatig op buurkinderen. Geen baby’s, want: ‘Hij zou niet weten hoe hij een luier moet verschonen.’ Dat hij ondanks zijn leeftijd regelmatig gevraagd wordt als oppas, vindt zijn moeder niet zo gek: ‘Hij heeft een jonger zusje dus genoeg ervaring en speelt altijd leuk met kleine kinderen.’ Dat ze Jack kennen en weten dat zijn moeder in de buurt is, speelt volgens Elke ook een rol. ‘Ze weten dat ik stand-by ben. Mocht er iets gebeuren, dan ben ik er zo om hem te helpen.’

Jouw mening?

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt. Is dertien veel te jong of ligt het aan het kind en de omstandigheden? En als je het te jong vindt, wat is dan de ondergrens qua leeftijd? Laat je reactie achter op onze Facebook-pagina.