Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
ideale leeftijd moeder
door

Onderzoekers: '34 jaar is dé ideale leeftijd om voor het eerst moeder te worden'

Natuurlijk snappen wij ook wel, dat er geen ideale leeftijd bestaat om een eerste kind te krijgen. Bovendien: het vinden van de juiste partner, de manier waarop je leven verloopt en of de natuur überhaupt wil meewerken, het is allemaal van invloed op het moment dat je moeder wordt. Toch beweren sommige wetenschappers dat 34 jaar dé perfecte leeftijd is voor het krijgen van je eerste kind.

Advertentie

Elke leeftijd heeft z’n voor- en nadelen als het gaat om de kans om zwanger te worden, de gezondheid van de moeder en de baby en de fase waarin je zit. Voordat we uitleggen hoe onderzoekers dan op de zogenaamd ideale leeftijd van 34 jaar komen, eerst wat feiten en veronderstellingen over de verschillende leeftijdsfases en het krijgen van een kind.

18-25 jaar

Voor een vrouw is het biologisch gezien het best om een kind te krijgen tussen de twintig en vijfentwintig jaar. Je bent dan waarschijnlijk op je vruchtbaarst en je lichaam is in topconditie, dus er is relatief weinig risico op een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Ook fijn: grote kans dat je na de bevalling in no time weer fit en in shape bent. Nadelen kunnen zijn dat je nog niet uitgeraasd bent, emotioneel nog niet super stabiel bent en dat je je liefdesleven en carrière nog niet op de rit hebt. Maar dat geldt uiteraard lang niet voor iedereen.

25 – 30 jaar

Krijg je je eerste kind in deze periode van je leven, dan heb je de minste kans om een baby te krijgen met aangeboren afwijkingen. Op je 26ste zit je wat dat betreft het beste: dan is de kans dat er iets met je baby is, het kleinst als je naar statistieken kijkt. Beval je voor het eerst op je 29ste, dan ben je volgens onderzoekers ook goed bezig, want dan hebben de meeste vrouwen meer energie dan ooit. Zou dat de reden zijn dat de gemiddelde leeftijd in Nederland om een kind te krijgen 29,4 jaar is?

30 – 35 jaar

Mentaal gezien zijn vrouwen volgens de wetenschap op hun 31e het meest gezond en stabiel. Word je dus begin dertig voor het eerst moeder, dan bezorgt het moederschap je waarschijnlijk minder stress en hoofdpijn dan als je ouder of jonger bent. Mits je bijvoorbeeld een huilbaby hebt, want dat is op elke leeftijd een uitdaging. Wel is het zo dat je vruchtbaarheid langzaam maar zeker afneemt als je de ‘3-0’ hebt bereikt. De kans om (snel) zwanger te raken is dus iets kleiner dan in de jaren daarvoor.

Advertentie

35 – 40 jaar

Vanaf je 35ste neemt je vruchtbaarheid steeds sneller af en de kans op genetische afwijkingen toe. Niet voor niets geldt 35 jaar vaak als ondergrens voor een ‘oudere’ moeder. Toch zitten er ook zeker voordelen aan om ‘pas’ na je 35ste voor het eerst zwanger te raken. Grote kans dat je al stappen hebt gemaakt op werkgebied waardoor je makkelijker afstand kunt nemen en het financieel goed voor elkaar hebt. En al die clubs en festivals heb je inmiddels wel gezien. Kortom, je bent je wilde haren kwijt en helemaal klaar voor een baby.

Oudere moeders (40+)

Ben je veertig of ouder, dan is de kans om zwanger te raken echt een stuk kleiner dan daarvoor. En heb je het geluk moeder te worden, dan zijn de gezondheidsrisico’s voor jou en de baby een stuk groter dan toen je een tikkie jonger was. Zo worden baby’s van oudere moeders vaker te vroeg geboren, hebben ze vaker een aangeboren afwijking of een syndroom en bevalt meer dan de helft van de veertigplussers via een keizersnede.

Aan de andere kant zitten er ook heel wat positieve kanten aan het krijgen van een kind op latere leeftijd. Zo scoren kinderen van oudere moeders hoog op het gebied van taalontwikkeling, hebben ze minder conflicten met hun moeder en krijgen ze giga veel aandacht. Volgens sommige onderzoekers zijn de voordelen van moederschap op latere leeftijd zelfs zo groot, dat de overheid het zou moeten aanmoedigen in plaats van er tegen te waarschuwen. Steek die maar in je zak!

Lees ookHet ideale leeftijdsverschil tussen kinderen? Dit zeggen onderzoekers

Advertentie

Een mooi gemiddelde

En dan nu de hamvraag: waarom wordt 34 jaar door veel wetenschappers genoemd als ideale leeftijd voor het krijgen van je eerste kind? Dat is een kwestie van plussen en minnen: als je alle voor- en nadelen in een balans zet, dan komt er onderaan de streep de leeftijd van 34 jaar te staan. De kans dat je zwanger raakt is op deze leeftijd nog behoorlijk groot, de kans op zwangerschapscomplicaties of gezondheidsproblemen van je baby klein en je bent nog jong, maar ook weer niet té en al he-le-maal niet te oud. Bovendien blijken moeders die op deze leeftijd voor het eerst een kind kregen, de hoogste levensverwachting te hebben.

Ach ja, het komt, hoe het komt (als het al komt). En of dat nou op je 34ste is, eerder of later: moeder worden is en blijft geweldig. En af en toe doodvermoeiend. Hoe oud of jong je ook bent.

Van de redactie

Hoofdredacteur Hilde: ‘Ik werd voor het eerst moeder toen ik 36 werd. Een stuk later dan gemiddeld Nederland, maar ik was de vader van mijn kinderen pas twee jaar daarvoor tegen het lijf gelopen. Het voordeel van ouder moeder worden vond ik dat ik al meer gesetteld was in mijn werk, niet meer zoveel behoefte had om tot vijf uur uur de kroeg te hangen en wat zekerder van mezelf was. Enige nadeel; ik kon wat minder goed tegen gebroken nachten en die horen er nou eenmaal bij..’

Redacteur Eva: ‘Toen mijn dochter Reza geboren werd, was ik 34 jaar. Of dat nou echt dé ideale leeftijd is? Ik weet het niet. Voor mij was het in elk geval goed timing: lang genoeg kunnen genieten van een vrij leven vol avontuur en stappen, vier jaar een relatie dus ook wat jaren met z’n tweeën geweest en ook weer niet zo oud dat ik me nu de oudste op het schoolplein voel (en ik zie er natuurlijk ook heel jong uit, haha!).

Brand marketeer Elke: ‘Ik was 34 jaar toen ik Jack kreeg. Voor mij een goede leeftijd want veel van mijn vriendinnen kregen zo’n beetje in die tijd kinderen. En ik kende mijn partner toen ook een aantal jaar, dus het was voor mij goed.  Bovendien: voor mijn dertigste was ik nog een enorme student en nog lang niet klaar voor het moederschap!

Online content manager Suzanne: ‘Ik was 39 jaar toen ik mijn dochter Nova kreeg. Vrij laat dus. Overigens geen bewuste keuze. Ik ben mijn partner gewoon laat tegen het lijf gelopen. Hij had allang een kinderwens, die van mij begon pas toen ik hem leerde kennen. Ik werd moeder op de voor mij ideale leeftijd. Eerder was ik er niet mee bezig en ook niet klaar voor. Ik was toen veel te onrustig, reislustig en egoïstisch.’

Eindredacteur Mercy: ‘Dat ik op mijn 27ste moeder werd, was wat jonger dan ik eerder had bedacht. Maar wat mij betreft een prima leeftijd: als mijn oudste de deur uit is, ben ik nog jong genoeg om van alles en nog wat te ondernemen. Al zie ik nu ook wel de voordelen van vriendinnen die op latere leeftijd pas een kind krijgen. Ik geloof dat die wel meer geduld en rust in hun kont hebben, dan ik had toen ik voor het eerst moeder werd.’

Jouw mening

Hoe oud was jij toen je eerste kind werd geboren? En vond je die leeftijd ideaal of had je het liever anders gedaan, als je had kunnen kiezen? We zijn benieuwd. Laat je het weten op onze Facebook-pagina?

Bron: Dailymail, Psychology today