
Stelling: alle kinderen in Nederland moeten een griepprik krijgen
Hoewel het griepvirus voor de meeste mensen ongevaarlijk is, kan het voor ouderen en mensen met een slechte gezondheid, wél ernstige gevolgen hebben. In Groot-Brittannië hebben ze hier iets op bedacht.
Ouders worden daar opgeroepen om hun kind de komende tijd te laten vaccineren tegen de griep, om zo te voorkomen dat ze hun opa’s en oma’s besmetten. Daarnaast moet de griepprik ook het griepvirus bij de kinderen zelf voorkomen. Geen slecht idee, vindt viroloog en griepdeskundige Ab Osterhaus.
Snelle verspreiding
Kinderen zijn volgens Osterhaus ‘grote verspreiders’ van de griep. ‘Vooral jonge kinderen die voor de eerste keer griep krijgen, zijn extra gevoelig voor influenza. Zij hebben nog weinig weerstand opgebouwd tegen de verschillende griepvirussen en hebben op scholen en crèches veel intensief contact met leeftijdgenootjes, waardoor het virus zich snel verspreid,’ zo vertelde hij vorig jaar aan RTL Nieuws.
Lagere weerstand
In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 500.00 mensen de griep. Voor de meeste mensen is griep slechts een vervelende ervaring, maar ouderen en mensen met een lage weerstand kunnen er ernstig ziek van worden en er zelfs door overlijden. ‘Je ziet regelmatig dat de ouders van een kind met griep, zelf ook ziek worden. Maar vooral opa’s en oma’s lopen risico, omdat zij een lagere weerstand hebben en een griep dus ernstigere gevolgen kan hebben.’
Griepprik
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is een vaccinatie tegen griep, een bewezen én efficiënte methode om het oplopen van het griepvirus te voorkomen. De WHO bepaalt elk jaar de samenstelling van de griepprik door wereldwijd informatie te verzamelen over actieve griepvirussen.
In Nederland wordt de griepprik beschikbaar gesteld voor mensen die 60 jaar of ouder zijn, of mensen met bepaalde medische aandoeningen. Vorig jaar haalden ruim drie miljoen mensen in Nederland de jaarlijkse griepprik. Volgens de WHO is het echter verstandig om naast oudere mensen, ook zwangere vrouwen en kinderen van een half jaar tot vijf jaar oud te vaccineren.
Uitnodiging vaccinatie
In een aantal omringende landen, waaronder Groot-Brittannië, Oostenrijk en Finland gebeurt dat al: ouders krijgen daar standaard een uitnodiging voor een griepvaccinatie van hun kind. In de eerste plaats om te voorkomen dat de kinderen zelf ziek worden, maar ook om te zorgen dat het griepvirus zich minder verspreid. Volgens de betrokkenen met goed resultaat: in de regio’s waar kinderen ingeënt worden, raakten veel minder ouderen besmet met het griepvirus.
Standaard invoeren?
In Nederland bepaalt de Gezondheidsraad wie in aanmerking komt voor de jaarlijkse griepprik van de overheid. ‘Het zou goed zijn als de Gezondheidsraad op korte termijn een uitspraak zou doen over de vraag of ook Nederlandse kinderen standaard een griepprik zouden moeten krijgen’, vindt huisarts en griepexpert Ted van Essen.
Geen knuffel geven
Tot die tijd is het volgens Osterhaus verstandig om direct contact tussen ouderen en kinderen met griepachtige symptomen zoveel mogelijk te vermijden. ‘Let altijd goed op met snotterige, verkouden kinderen. Ook al voelt het heel natuurlijk om je kleinkind een dikke knuffel te geven als het ziek is, verstandig is het niet.’
Wat vind jij: goed idee om de griepprik ‘verplicht’ in te voeren voor kinderen of ben jij het hier totaal niet mee eens? Deel je mening op onze Facebook-pagina.
Auteur: Erandi Godinez – Bron: RTL Nieuws – Beeld: Shutterstock