Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Stelling: geef het geslachtsdeel van je kind geen gekke naam

Een bestaat geen kinderlijke term voor knie, ook niet voor neus of elleboog, maar als het over geslachtsdelen gaat slaat de fantasie van veel ouders op hol. Zo hebben jongens opeens een slurfje, een fluit of een pielemuis en meisjes leren dat ze een tut, een spleetje of frutsel hebben. Gek toch?

Advertentie

De reden dat we kinderen niet de juiste namen voor hun geslachtsdelen leren is simpel: ongemak. Bijna iedereen vindt het ongemakkelijk om over geslachtsdelen te praten. En dat geldt zelfs, of beter gezegd, juist voor volwassenen. Volwassenen associëren geslachtsdelen vaak met seks en dat voelt toch een beetje ‘raar’ om met jonge kinderen te bespreken.

Meisjes de dupe

Vooral meisjes lijken hier de dupe van te zijn. Het het geslachtsdeel van jongens wordt vaak gewoon ‘piemel’ genoemd, maar de benaming vagina lijkt ingewikkelder te liggen, want: hoe noemen we haar dinges? Met alle gevolgen van dien meent Kenniscentrum seksualiteit Rutgers: ‘We zien dat veel meisjes van jongs af aan helemaal geen woord leren voor hun geslachtsdeel, of woorden die de lading niet dekken, zoals plasser, voorbibs of spleetje. Het woord ‘vagina’ wordt medisch gevonden, en kinderen en ouders voelen hier soms gêne bij. Gevolg: meisjes leren niet over hun geslachtsdeel te praten. Hoe kun je dan als meisje en vrouw trots zijn op je geslachtsdeel? Hoe kun je dan aangeven dat er iets is gebeurd met je geslachtsdeel dat je niet wilde? Deze meisjes staan dus al op achterstand wat betreft zelfbewustzijn en weerbaarheid, nog voordat hun seksuele loopbaan begint.’

Lees ook: Zo boost je het zelfvertrouwen van je dochter

Nieuw woord

De Rutgers Stichting is dan ook voorstander van een goed, breed gedragen woord voor het vrouwelijk geslachtsdeel. ‘Het kan leiden tot meer gelijkheid tussen jongens en meisjes.’ Een land waar dat al is gebeurd, is Zweden. Hier werd vijftien jaar geleden met een grote publiciteitscampagne een nieuwe naam geïntroduceerd voor de vagina: snippa. En inmiddels is de ‘snippa’ helemaal ingeburgerd. In Nederland deed Ruud de Wild in 2018 ook een poging om een goed vervangwoord voor vagina te vinden. Luisteraars van zijn radioprogramma De Wild in de Middag kozen voor het Surinaamse woord ‘poenie’. Hij maakte er zelfs een liedje over.

Jouw mening

Maar zolang ‘poenie’ nog niet helemaal ingeburgerd is, moeten we het misschien maar gewoon bij vagina houden. En jongens hebben dan gewoon een piemel. Eens? Laat je reactie achter op onze Facebook-pagina.

Advertentie

Bron: MomtasticRutgers Beeld: Shutterstock