Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Stelling: iedere ouder moet verplicht een EHBO-cursus volgen

Wat doe je als je kind in een druif stikt of hete thee over zich heen krijgt? Weet je het niet precies? Je bent echt niet de enige. Maar liefst 62 procent van de ouders heeft geen benul van wat ze op zo'n moment het beste kunnen doen. Niet zo gek dus dat er stemmen opgaan om alle ouders verplicht een EHBO-cursus te laten volgen.

Jaarlijks belanden zo’n 140.000 kinderen op de spoedeisende hulp, waarvan een derde tussen de nul en vier jaar oud is. In de meeste gevallen gebeuren de ongelukken thuis. En iedere twee weken overlijdt er een kind tot vijf jaar door een privé-ongeval. Een kind dat van de trap is gevallen of zich ergens aan heeft verbrand: het zijn scenario’s waar je de rillingen van krijgt en niet over na wilt denken. Toch is het verstandig om er wél even bij stil te staan. De eerste minuten zijn bij een (ernstig) ongeluk namelijk cruciaal. En een lesje EHBO dus geen overbodige luxe.

Advertentie

Lees ook: Brandwonden behandelen, wat moet je wel en niet doen?

Verplichte cursus

In Noorwegen en Duitsland is het al jaren verplicht om een EHBO-cursus volgen. In Nederland hebben een aantal politieke partijen geprobeerd om dit ook in ons land in te voeren, maar tot nu toe zonder succes. Jammer, want 80 procent van de Nederlandse ouders heeft nog nooit een cursus EHBO gevolgd. En dus houden veel ouders hun baby met verstikkingsverschijnselen ondersteboven of ontsmetten ze een tekenbeet, terwijl dat juist niet mag. Zelfs bij een eenvoudige bloedneus weten veel ouders niet zeker wat ze moeten doen. Moest het hoofd nou achterover of juist naar voren? Help!

Meest voorkomende ongelukken

Best gek eigenlijk, dat maar zo weinig ouders een EHBO-cursus hebben gevolgd. Want een bloedneus is tot daar aan toe, maar je moet er toch niet aan denken dat je kind iets ernstigers overkomt en je niet weet wat te doen. En het is niet zo dat we nooit nadenken over de gevaren die onze kinderen lopen. Uit dit onderzoek blijkt dat de grootste angst van ouders verstikking (42%) is, gevolgd door verdrinking (37%) en verbranding (37%). In de praktijk ziet de ‘top 3’ er trouwens iets anders uit. De meest voorkomende ongelukken bij kinderen zijn:

Lees ook: 10x EHBO-tips die elke ouder moet kennen

Kleine moeite

Het is zeker niet zo dat ouders tegen het (verplicht) volgen van een EHBO-cursus zijn. Toen we deze stelling deelden op Instagram (volg jij ons al trouwens?) kreeg hij voornamelijk likes. Toch heeft opvallend genoeg maar 20 procent van de Nederlanders ooit een EHBO-cursus gevolgd. En uit onderzoek door het Nederlandse Rode Kruis blijkt dat slechts 3 procent van de Nederlanders daadwerkelijk voldoende kennis heeft over EHBO.

Terwijl zo’n cursus EHBO een piece of cake is. Het duurt gemiddeld even lang als één werkdag en de kosten vallen ook best mee als je bedenkt wat er tegenover staat. Gemiddeld betaal je voor een cursus zo’n 50,- euro. Ben je aanvullend verzekerd, dan krijg je vaak ook nog een deel (of zelfs alles) vergoed.

Lees ook: Alles over verslikken en verstikking bij kinderen

Jouw mening

Dan nu de vraag aan jou: vind jij dat alle Nederlanders verplicht een cursus EHBO zouden moeten volgen, en ouders in het bijzonder? Of ben je het hier niet mee eens? We zijn benieuwd. Deel je mening op onze Facebook-pagina.