Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Stelling: niets mis met een corrigerende tik

De corrigerende tik: volgens sommige ouders is er niets mis mee, andere vinden het kindermishandeling. Pedagogen en andere opvoedexperts zijn het in elk geval met elkaar eens, je kind een pets geven - hoe zacht ook - is altijd een no-go. Hoe denk jij hierover?

Advertentie

De Amerikaanse zangeres Kelly Clarkson vertelde vorige jaar in een interview dat ze haar dochter River (toen 3) en zoon Remington (toen 2) soms een tik geeft. Een corrigerende welteverstaan. Dat hier heel wat reacties op kwamen, zal je niet verbazen. Dat ze zich niets aantrekt van alle commotie die er ontstond, bleek wel uit haar reactie: ‘Mensen vinden het niet oké, maar ik vind er niks mis mee. Gelukkig helpt het vaak al om ermee te dreigen. Dan zeg ik: ’Je krijgt een pak voor de broek als je nu niet stopt’.” Ook zegt ze: ‘Ik zou River nooit hard slaan, ik bedoel gewoon een ouderwets pak voor de broek. Mijn ouders deden dat bij mij ook en ik heb het goed gedaan in het leven en er geen problemen mee.’

Verboden te slaan

Of je het nou met Kelly eens bent of niet: feit is dat het in Nederland sinds 2007 wettelijk verboden is om een tik uit te delen om zo je kind te corrigeren. Dit zegt de wet om precies te zijn:  ‘In de verzorging van het kind passen ouders geen geestelijk of lichamelijk geweld of enig andere vernederende behandeling toe’. Deze wet is niet bedoeld om ouders te straffen, maar om een signaal af te geven: geweld tegen kinderen is verboden.

Geen effectief middel

Kan je als het gaat om een corrigerende tik, ook wel een pedagogische tik genoemd, spreken van geweld? Eigenlijk doet dat er niet zoveel toe. Belangrijk is dat uit eindeloos veel onderzoeken steeds blijkt dat een tik géén effectief middel is om kinderen regels en grenzen te leren. Fysieke straffen hebben op korte termijn effect, maar op lange termijn niet, zegt het Nederlands Jeugdinstituut, expertisecentrum op het gebied van opvoeding. Bovendien zijn de schadelijke gevolgen van geweld tegen kinderen groot, stellen ze.

Stelselmatig je kind een corrigerende tik geven is dan ook een absolute no go volgens experts. Kinderen krijgen pijn, kunnen last hebben van verlies van eigenwaarde, hebben kans op angst en depressiviteit, het kan de relatie tussen ouder en kind verstoren, gedragsproblemen veroorzaken en er is een grotere kans op partner- en kindermishandeling. En geef je je kind wel eens een tik, dan moet je niet raar opkijken als hij zijn klasgenootje ook een corrigerende tik geeft. Jij doet het toch ook?

Corrigerende tik: voor of tegen?

Genoeg redenen om je kind nooit een tik te geven, zou je denken. Toch blijkt Kelly niet de enige die niet terugdeinst voor een ‘corrigerende tik’. Uit onderzoek van de Huffington Post blijkt dat 70 procent van de ondervraagden fysiek straffen acceptabel vindt en hetzelfde percentage rolde in 2014 ook uit een onderzoek van RTL Nieuws. Hoe zit dat met jou: vind jij een tik op z’n tijd acceptabel en deel je er wel eens een uit? Of vind jij dat kinderen niet geslagen moeten worden. Nooit. Ook niet een tikkie. Wij zijn benieuwd! Laat je reactie achter op onze Facebook-pagina.

Redactioneel – offer – Buggy’s

Redactioneel - offer - Buggy's

Bekijk hier