Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Stelling: scholen moeten meer rekening houden met jongensgedrag

‘Zit nou eens stil!’ ‘Let nou eens op.’ Als je dit in een klaslokaal hoort, kun je er gif op innemen dat het tegen een jongen wordt gezegd. Ook komt er wekelijks wel iets in het nieuws voorbij waaruit blijkt dat jongens het niet makkelijk hebben op school.

Advertentie

Voordat je direct gaat reageren: ja, we generaliseren. Wat we beschrijven gaat inderdaad ook op voor sommige meisjes. Maar het is nou eenmaal een feit dat het vaker – veel vaker – jongens zijn die op school problemen hebben met stilzitten, opletten en zich concentreren.

Leesvaardigheid

Zo werd er pas geleden een onderzoek gepubliceerd met de strekking: jongens doen het beter op school als ze in de minderheid zijn. Want, zo melden de onderzoekers van de Radboud Universiteit, de leesvaardigheid van jongens gaat vooruit als een klas voor 60% uit meisjes bestaat. En dat niet alleen: als de meiden in de meerderheid zijn, is het voor de jongens makkelijker om zich te concentreren en werken ze harder.

Een ander onderzoek, dit keer uit Finland, laat nog een betekenisvolle uitkomst zien. Hierbij werd uitgezocht wat het effect op kinderen is als ze niet genoeg kunnen bewegen onder schooltijd. Ook dit blijkt een negatieve invloed op het leesniveau van jongens te hebben. Maar dat is niet het enige. Te weinig beweging zorgt er ook voor dat het rekenniveau van jongens laag is én dat jongens vaker waarschuwingen en straf krijgen dan de meisjes in hun klas.

Zo geprogrammeerd

Het bovenstaande zal niet veel ouders verrassen. Heb je een zoon, dan kun je waarschijnlijk beamen dat jongens niets liever doen dan springen, rennen, klimmen en vechten. Zo zijn jongens nou eenmaal ‘geprogrammeerd’. Voor de meeste jongens – en sommige meisjes – geldt: om goed te kunnen leren, moet je je kunnen concentreren, en om goed te kunnen opletten, moet je genoeg bewegen. In Finland zijn ze zich hiervan bewust en hebben schoolkinderen bijvoorbeeld elk uur een kwartier pauze om zich makkelijker te kunnen concentreren en beter te presteren. In Nederland moeten de meeste kinderen het doen met twee pauzes per dag en zo’n twee uur gym per week. Verder is het devies vooral: mond dicht en stilzitten. Het gevolg: jongens die straf krijgen of het stempel ‘druk’, of zelfs het etiket ADHD.

Advertentie

Nu zullen we niet beweren dat dit altijd onterecht is – zeker niet. Of dat meer aandacht voor jongensgedrag van alle boefjes meteen brave engeltjes maakt. Maar het zou het (school)leven van onze jongens wél makkelijker en vooral leuker maken.

Ben jij het eens met deze stelling of zie jij dit heel anders? Wij zijn benieuwd! Laat het weten op onze Facebook-pagina.

Bron: AD.nl