Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Stelling: we moeten beter zorgen voor onze kraamverzorgers

Nederlandse moeders vinden het volkomen normaal dat er na de bevalling iemand langskomt om te helpen. Zo gaat het tenslotte al eeuwen. Heel vroeger stonden bakers ons de eerste tijd bij, inmiddels staan er geschoolde kraamverzorgers klaar. Nog wel...

Kraamzorg zoals we die kennen in Nederland is uniek in de wereld. Nergens anders krijgen kersverse moeders tegen een kleine vergoeding een persoonlijke kraamverzorgster na de bevalling, die ze onder meer helpt bij het verzorgen van hun baby. We hebben hier zelfs recht op. Fantastisch natuurlijk, maar dan moeten we wel zorgen dat er ook voldoende kraamverzorgers zijn. En juist dat lijkt nu een probleem te worden.

Advertentie

Je kraamverzorger vergeet je nooit

Elke Nederlandse vrouw die net is bevallen heeft recht op kraamzorg. Als je je hebt aangemeld bij een kraambureau, staat ze na – of zelfs tijdens – de bevalling bij je op de stoep. Je hebt het dus niet voor het uitkiezen wie er de eerste kraamweek bij jou en je nieuwe gezin over de vloer komt. Toch denken de meeste ouders met plezier terug aan die geweldige kraamverzorgende, die er de eerste bijzondere dagen na de geboorte van hun baby bij was. Omdat ze zo lief was, je samen zo hebt gelachen of juist omdat ze even streng was als je te weinig rust nam, waardoor je goed hebt kunnen herstellen. En zelfs als je geen klik met haar had: je zal deze vrouw (of een enkele keer man) hoe dan ook nooit vergeten. Want hoe fijn dat er iemand was om te stofzuigen, de gezondheid van jou en je baby te controleren en je praktische tips te geven.

Tekort aan kraamverzorgers

Herkenbaar? Misschien goed om te beseffen dat je geluk hebt gehad, want veel pas bevallen moeders zullen het straks misschien zonder kraamverzorger moeten stellen. Volgens de Nederlandse Beroepsvereniging voor Kraamverzorgenden (NBvK) komen er in de toekomst naar verwachting jaarlijks zo’n 170.000 baby’s bij, waarvoor 11.000 kraamverzorgers nodig zijn. Op dit moment hebben we er maar 9.000 en zoals het er nu uitziet gaat dat aantal niet groeien. In dat geval is het straks voorbij met de enorme luxe van minstens acht dagen kraamzorg aan huis. We zullen dan ouderwets een beroep moeten doen op moeders, vriendinnen en buurvrouwen voor extra hulp na de bevalling. Of voor veel meer geld zelf een kraamverzorgende moeten inhuren.

‘Uitbuiting is het’

Het is niet de eerste keer dat de kraambranche de noodklok luidt. In 2008 was er ook al een tekort aan kraamverzorgers. Er zijn toen maatregelen getroffen, maar blijkbaar hebben die niets opgeleverd voor de lange termijn. Nu, tien jaar later, zitten we weer in hetzelfde schuitje.  De belangrijkste reden dat te weinig mensen dit beroep kiezen, zijn de slechte arbeidsomstandigheden van kraamverzorgenden. Ze moeten op de gekste tijdstippen aan het werk, hebben bijna nooit een fulltime contract en hun salaris is ook niet al te best. Een goede cao is dé oplossing, zegt Siska de Rijke, woordvoerder van de NBvK, in het AD: ‘Het zijn op dit moment werkomstandigheden uit de negentiende eeuw, uitbuiting is het.’ De Rijke zou mensen zelfs afraden om aan de slag te gaan als kraamverzorgende. ‘Het salaris is op bijstandsniveau en je moet de hele maand beschikbaar zijn om te werken, terwijl je vaak maar een contract krijgt voor twaalf uur per week.’

Stiekem cliëntenstop

Of het probleem snel opgelost gaat worden, is nog maar de vraag. Het schiet nog niet erg op met de cao die de kraamverzorgers zouden willen. Momenteel wil vakbond FNV nog niet eens rond de tafel met  werkgeversorganisatie Bo Geboortezorg, omdat ze niets zien in de huidige voorstellen. En zolang de arbeidsomstandigheden en het salaris zo slecht zijn, zullen mensen wel drie keer nadenken voor ze zich laten opleiden of aanmelden als kraamverzorgende.

Ben je nu zwanger of hoop je dat over niet al te lange tijd te zijn, dan zou het dus zomaar kunnen dat je het met minder kraamzorg moet doen dan waar je eigenlijk recht op hebt. Zorgverzekeraars staan een cliëntenstop bij kraambureaus niet toe, maar soms gebeurt het stiekem toch. Zwangere vrouwen worden dan doorverwezen naar een bureau dat mogelijk nog wel kraamverzorgenden in de aanbieding heeft. Ook komt het nu al voor dat de periode van kraamzorg met een dag wordt ingekort. En dan moet de voorspelde geboortegolf nog komen.

In de bres

Vind jij dat er wat gedaan moet worden voor de vrouwen (en mannen) die onze kraamtranen drogen, de gezondheid van ons en onze pasgeboren baby in de gaten houden en de eerste dagen na de bevalling onze steun en toeverlaat zijn? Zodat ook toekomstige moeders door een kraamverzorger geholpen, gecheckt en vertroeteld kunnen worden? Of ben je het hier – om welke reden dan ook – niet mee eens? Deel je mening op onze Facebook-pagina.

Bron: AD Beeld: Shutterstock