Stelling: we stoppen in 2018 allemaal met 'mom bashing'. Maar echt!

Je zou denken dat moeders lief zijn voor elkaar. We zitten tenslotte allemaal in hetzelfde schuitje. Helaas, niets is minder waar. Op het schoolplein, op social media, zelfs vriendinnen onderling: mom bashing (ook wel mom shaming genoemd) is overal. Een goed voornemen voor 2018: hier voor eens en voor altijd mee te stoppen?

Chrissy Teigen die een week na de geboorte van haar dochter met man, maar zonder kind uiteten gaat. Schande! Lieke van Lexmond die een foto op Instagram plaats, waarop haar acht maanden oude zoontje Zef achterstevoren in een draagzak zit. Het internet gaat los! Slecht voor z’n heupen. Zo onveilig wat Lieke daar doet. Hoe haalt ze het in haar hoofd. Stuk voor stuk onaardige, nare reacties. En vaak nog anoniem ook. Niet oké!

Advertentie

Zo trots op mijn lieve 🐒🐒!!! 📷 @basvanveggel3 #vacationstyle ❤️❤️❤️ #Vik&Zef

Een bericht gedeeld door Lieke van Lexmond (@liekevanlexmond) op

Hou toch op

Nu kent Lieke als BN’er het klappen van deze zweep wel. Ze reageert dan ook spot on. ‘Mensen weten niet waar ze het over hebben. Ze oordelen zo snel’, reageert ze in een interview. ‘Net als dat ik kritiek kreeg, omdat ik het ‘in mijn hoofd haalde’ te gaan fietsen met Vik in de draagdoek. Hou toch op met dat commentaar. Bemoei je met je eigen leven. Ik ben een lieve moeder.’ Go Lieke! Helaas, is niet elke moeder verbaal even sterk of ‘gewend’ aan het krijgen van kritiek van jan en alleman. En zelfs dan nog: kritiek van andere moeders, het kan je behoorlijk onzeker maken. Of het nou online gebeurt of in ‘real life’.

Feiten en cijfers

Grote kans dat je precies weet, wat wij bedoelen. Het gebeurt namelijk nogal vaak. Even wat cijfers uit een onderzoek dat de app Mom.Life deed onder Amerikaanse moeders. Zo’n 80% van alle moeders heeft wel eens kritiek te verduren gehad van andere moeders. En dan bedoelen ze niet de opbouwende versie. En dat zijn alleen nog maar de moeders, die ermee geconfronteerd werden. Er wordt ook heel wat ‘gebasht’ achter ruggen om.

Opvallend genoeg zijn de ‘daders’ in de meeste gevallen familieleden. Daarna komen vrienden en kennissen en dan social media. De hot topics als het gaat om mom shaming? Borstvoeding (dit niet geven of in het openbaar), werk (te veel of juist te weinig), lichaam (zwangerschapsbuikjes, striae, te dik of juist te dun) en met stip op één: de opvoeding. Want er zijn heel wat moeders die het beter weten dan jij. Haar kind heeft nooit gillend in het gangpad van de supermarkt gelegen. En was dit wel gebeurt, dan had zij wel geweten wat te doen. 42% van de vrouwen heeft hierdoor wel eens getwijfeld, of ze het wel goed doet als moeder. Auw!

Goed voornemen

Eerlijk is eerlijk, bijna elke moeder heeft zich ook wel eens schuldig gemaakt aan mom bashing. Al roddelend met vriendinnen: ‘Ze moet echt strenger worden. Haar zoon luistert voor geen meter!’. Of door waar de moeder in kwestie bij was, iets te zeggen als: ‘Je moet het natuurlijk zelf weten, maar ik zou mijn kind niet vier dagen per week kunnen missen, omdat ik zo nodig moet werken.’

Herkenbaar? Zo ja, voelde je je beter na het uiten van je kritiek? Waarschijnlijk niet. Een ding is zeker: het ‘slachtoffer’ voelde zich er rot door. Kortom, laten we ermee stoppen. Als je al problemen hebt met iets dat een andere moeder doet, bedenk dan dat je het niet hoéft te delen of doe het op de goede manier. Aardig en opbouwend.

Dus… Goed voornemen voor 2018? Laten we wat liever tegen elkaar zijn #mompeace.

We zijn benieuwd wat jij hiervan vindt. Laat je het weten op onze Facebook-pagina?