Stichting helpt jonge vrouwen met kinderen na verlies van partner

Niets kan je voorbereiden op het verlies van je partner, de vader of moeder van je kind. Hoe ga je om met dit verlies? En waar kun je terecht voor ondersteuning?

6000 kinderen per jaar verliezen een ouder

Vandaag, 23 juni, is het Internationale Weduwendag. Deze dag werd in 2011 uitgeroepen door de Verenigde Naties om het bewustzijn over problemen bij weduwen en weduwnaars te vergroten. En dat is belangrijk. Zo verliezen in Nederland iedere dag vier vrouwen met kinderen onder de 18 jaar hun partner. Dat zijn gemiddeld zesduizend kinderen per jaar die een ouder verliezen.

Begeleiding bij het rouwproces ontbreekt

De Nederlandse overheid en het bedrijfsleven zijn niet ingesteld op mensen die op jonge leeftijd hun partner verliezen. Protocollen en begeleiding bij het rouwproces ontbreken. Dat zegt Petra van Rij, oprichter van Stichting De Jonge Weduwe.

Jonge achterblijvende partners krijgen veelal te weinig tijd van hun werkgever om de (financiële) zaken goed op orde te brengen. Een rouwverlof van slechts twee dagen is geen uitzondering. Met ziekmeldingen als logisch gevolg. Waar de maatschappij voor opdraait. ‘Niet nodig’ volgens Van Rij, als werkgevers samen met de overheid zorgen voor een flexibel rouwverlof en juiste begeleiding.

Een gemeentelijk rouwloket

Om jonge weduwen en weduwnaars én hun kinderen te ondersteunen, pleit Stichting De Jonge Weduwe voor een gemeentelijk rouwloket waar ervaringsdeskundigen werkzaam zijn als rouwambtenaar. Het idee van de inzet van een rouwambtenaar is om jonge weduwen en weduwnaars te begeleiden in de moeilijke periode na het afscheid. Niet alleen bij het afhandelen van de administratieve rompslomp, maar ook bij het coördineren van de hulpinstanties die het gezin weer op de rit proberen te krijgen. Hierbij zijn contact met familieleden en naasten, de scholen van de kinderen, de gemeente, de huisarts en de werkgever van groot belang.

Stichting

Stichting De Jonge Weduwe werd in 2012 opgericht door de zussen Petra en Marijke van Rij. Aanleiding hiervoor was de plotselinge dood van zeezeiler Hans Horrevoets, die op tweeëndertigjarige leeftijd overboord sloeg tijdens de Volvo Ocean Race. Petra bleef achter met een peuter van anderhalf en was vijf maanden zwanger van hun tweede kindje. De zoektocht naar gelijkgestemden leidde tot het ontstaan van De Jonge Weduwe.

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren