Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
‘Strenge ouder beschermt kind tegen overgewicht’

‘Strenge ouder beschermt kind tegen overgewicht’

Ouders die erop toezien dat hun kind gezond eet en dus regels stellen, zoals weinig snoepen, beschermen hun kind tegen overgewicht. Dit blijkt uit nieuw onderzoek aan het Maastricht UMC, meldt het AD vanmorgen.

Advertentie

‘Regels helpen, dat wisten we al, maar nu blijkt dat ouders die dat combineren met een betrokken houding  – leren wat gezond is en lekkers buiten handbereik houden – kinderen hebben die minder snoepen en een gezonder bmi hebben’, laat gezondheidswetenschapper Dorus Gevers weten. Voor het onderzoek ondervroeg hij ±900 Nederlandse ouders.

Teveel tussendoortjes

Overgewicht bij kinderen kan obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten veroorzaken. De cijfers uit het onderzoek op een rij:

  • Kinderen tussen de 7 en 12 jaar krijgen gemiddeld 551 calorieën per dag binnen.
  • Waarvan 375 calorieën van koek, snoep en chips.
  • Waarvan 176 calorieën uit bijna 600 milliliter suikerhoudende drank.

Dat is meer dan de geadviseerde 200-300 calorieën aan tussendoortjes per dag, laat Gevers weten.

Af en toe belonen

Het opstellen van regels lijkt dus effect te hebben, maar vergeet ook niet om zo nu en dan je kind te belonen met iets zoets of lekkers. Dit geldt overigens ook voor tieners. Zo legt Gevers uit: ‘Belonen zou ongezonde eetgewoonten bevorderen, maar we zien nu dat die kinderen niet zo heel veel meer snacken.’ Ook is het belangrijk dat beide ouders qua voeding op één lijn zitten, en voet bij stuk houden.

Advertentie

MEER LEZEN?

Auteur: Marjolein Schel – Bron: AD – Foto: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Zwangerschapssymptomen

Een fijn zwangerschapskussen is onmisbaar!

Shop nu