Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

'Strenge ouders? Kind minder gelukkig'

Kinderen die opgroeien met betrokken, zorgzame ouders worden later gelukkiger dan kinderen met strenge ouders. Ouders kunnen zich beter niet te veel bemoeien met het privéleven van hun kind. Dat blijkt uit een onderzoek van het University College of London.

Advertentie

Mentale beschadiging

Ouders die hun kind streng controleren en niet vrij laten, bijvoorbeeld door te verbieden om naar vrienden te gaan, kunnen hun kroost voor het leven beschadigen. Volgens de onderzoekers zijn die ‘beschadigingen’ te vergelijken met het overlijden van een familielid of vriend, meldt de Engelse krant The Telegraph.

Zie ook: Hoe sociaal-emotioneel is mijn 4-jarige?
Zie ook: In de hoek? Straf anno 2015
Zie ook: Opvoeden: zo worden jij en je partner een team

Warmte en interactie

Ouders die zorgzaam en geïnteresseerd zijn en hun kind zelfstandig keuzes laten maken, zorgen ervoor dat hun kinderen later gelukkiger zijn. Die kinderen ontwikkelen zich emotioneel beter. ‘Ouders geven ons een stabiele basis om de wereld te ontdekken. Warmte en interactie met ouders stimuleren de sociale en emotionele ontwikkeling’,  meldt onderzoeksleider Mai Stafford.

Onderzoek

Het onderzoek is gehouden onder 5.362 deelnemers die geboren zijn in 1946. Zij kregen vragen over de band met hun ouders, de mate van vrijheid die ze kregen en of hun ouders begripvol waren.

Advertentie

Auteur: Irene de Waal – bron: The Telegraph– foto: 123rf