Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Strengere regels traktaties op school

Lolly’s, chocolade en snoepzakjes: het zijn zoetigheden die op basisschool Buiten Wittevrouwen in Utrecht niet meer mogen worden getrakteerd. Gebeurt het toch, dan krijgen kinderen de traktatie mee naar huis, waar de ouder bepaalt of opeten is toegestaan.

Advertentie

Basisschool Buiten Wittevrouwen is niet de enige school die regels heeft opgesteld als het gaat om traktaties, steeds meer scholen scherpen hun regels aan. Zo zijn chips, snoep, koek en taart op veel basisscholen niet meer welkom.

Gezonde traktaties

Ook op de Utrechtse Johannesschool werken ze met een zogeheten ‘traktatie-richtlijnen’. Ouders krijgen vlak voordat hun kroost jarig is een lijst mee naar huis met ingrediënten waar een traktatie uit mag bestaan. Dat is naast fruit bijvoorbeeld popcorn, een soepstengel, een eierkoek of een rijstwafel.

Fruitmoment

‘Eerst was het nog strenger, en mochten de kinderen alleen met fruit of groente trakteren. Maar toen waren er kinderen die liever niet meer wilden trakteren omdat daarvoor net al een fruitmoment was geweest. Dat is niet de bedoeling, waarop we de lijst iets ruimer hebben opgezet,’ aldus schoolleider Annelies van der Tang.

Ouders op gesprek

Ook op basisschool Op de Groene Alm gaan traktaties of tussendoortjes als chocolade weer terug mee naar huis, weet docente Hester Krijgsman. ‘En we vragen ouders op gesprek om het hier over te hebben,’ zegt Krijgsman. ‘We begrijpen dat ouders een traktatie mooi willen maken, maar dat is echt niet nodig.’

Advertentie

Plastic paaseitjes

Op de Groene Alm probeert men zoveel mogelijk om hier zelf een voorbeeld in te stellen: ‘Met Sinterklaas hebben we wel eenmalig strooigoed, maar met Pasen verstoppen we plastic eieren en met schoolreisje mogen de kinderen echt geen snoepjes mee. We weten dat kinderen op zo’n dag namelijk geen maat kunnen houden.’

Auteur: Erandi Godinez – Bron: AD – Foto: Isabel Nabuurs/Hollandse Hoogte

 

Lees ook:

Fruittraktatie: fruitbloemen

Gezonde traktatie: brandweerauto’s met rozijntjes

Advertentie

Indianentooi van mandarijn

Gezonde tussendoortjes voor je kind