Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Minder suiker? Kind direct gezonder

Zorgen dat een kind minder suikers binnenkrijgt, levert directe voordelen op voor zijn gezondheid. Dat geldt in ieder geval voor te dikke kinderen, aldus Amerikaanse onderzoekers. Zij testten het effect van suikers op de gezondheid van obese kinderen.

Aan het onderzoek van de National Institutes of Health deden 43 te dikke kinderen van tussen de 8 en 18 jaar mee. Ze hadden allemaal een verhoogd risico op diabetes en andere aandoeningen die samengaan met een te hoog gewicht.

Advertentie

Minder suikers

De kinderen werden 9 dagen lang op een dieet met minder suikers gezet. Zo werden bijvoorbeeld gesuikerde ontbijtgranen en gezoete yoghurt vervangen door zetmeelrijk voedsel, zoals bagels en pasta. Dat zorgde ervoor dat het aantal calorieën en koolhydraten dat ze aten hetzelfde bleef. Door het veranderde dieet daalde het percentage suikers dat de kinderen binnenkregen van 28 naar 10%.

ZIE OOK: Wel of niet snoepen?

Direct effect

Het nieuwe dieet had gelijk effect op de gezondheid van de kinderen. Hun bloeddruk daalde en ook hun cholesterol en suikerspiegel kwam op een gezonder niveau. Belangrijk nieuws als het aan de onderzoekers ligt, omdat tot nu toe altijd werd gedacht dat suiker slecht is voor de gezondheid doordat er veel calorieën in zitten en doordat suiker kan zorgen voor overgewicht. De resultaten van dit nieuwe onderzoek suggereren dat suiker de gezondheid niet alleen schaadt vanwege de calorieën en gewichtstoename.

Advies vs. werkelijkheid

Ook in Nederland eten kinderen (én volwassenen) veel suiker. Volgens onderzoek van de Washington Post 102,5 gram per dag en dat is veel meer dan de 25 gram per dag die de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert. Dat komt onder andere door verborgen suikers, die verwerkt zijn in producten waarvan je het niet zo snel zou verwachten, zoals ketchup. Bovendien zit in veel producten van nature suiker. Denk aan fruit en melk.

ZIE OOK: Tips voor verstandig snoepen

Auteur: Jeanine Hoekstra – Bron: Obesity – a research journal – Foto: 123RF