Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

'Swipende' peuters slapen kwartier minder

Ongeveer drie kwart van de peuters gebruikt elke dag een smartphone of tablet. Voor elk uur dat de peuter swiped over het scherm, slaapt hij een kwartier minder. Dat schrijft BBC, naar aanleiding van een Brits onderzoek.

Advertentie

Peuters die vaker spelen met een tablet of smartphone, slapen dus minder lang. Een verrassende uitkomst, omdat slaap juist zo ontzettend belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind.

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Brits onderzoek

715 ouders, met kinderen onder de drie jaar, deden mee aan het onderzoek van de Universiteit van Londen. De ouders moesten bijhouden hoe vaak hun kinderen per dag doorbrengen kijkend naar het blauwe scherm en of er veranderingen waren in hun slaappatroon.

Slaap is belangrijk voor de ontwikkeling

‘Een kwartier slaap is niet ongelofelijk veel als je in totaal 10 à 12 uur per dag slaapt, maar elke minuut slaap is belangrijk voor de jonge ontwikkeling’, vertelt Tim Smith, een van de onderzoekers aan BBC. Hij raadt ouders aan om, net als bij de televisie, ook een tijdslimiet op de smartphone en tablet te zetten. Zo beperk je het aantal uren gluren naar schermen, of het nu de beeldbuis is of een touchscreen. Meer weten? Zo ziet het ideale slaapschema voor een peuter eruit

Eén voordeel

Toch zit er ook een voordeel aan al dat swipen: het helpt de motoriek van een kind beter te ontwikkelen. Lees hier hoe je de grove motoriek en fijne motoriek van je kind ook kan stimuleren.

Advertentie

Lees ook: Mediapedagoog Frederique Olland tipt een handig schema voor beeldschermtijd.

Bron: BBC – Beeld: Shutterstock

Redactioneel – Offer – Prenataal onderzoek

BellySisters

Je zwangerschap vereeuwigd in een 3D-beeldje

Bekijk de mogelijkheden