Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: 'Leer je kind al voor zijn derde jaar een andere taal'

Op sommige basisscholen krijgen kinderen in de kleuterklas al Engelse les, maar de meeste kinderen komen pas echt in aanraking met een andere taal als ze in groep 7, groep 8 of op de middelbare school zitten. En dat terwijl uit onderzoek blijkt dat het leren van een andere taal juist beter gaat als je kind nog heel jong is.

Je kind meertalig opvoeden kan meerdere redenen hebben:

Advertentie
  • Jij en je partner komen uit Nederland en willen graag dat je kind nog een taal kent.
  • Jij of je partner komt uit een ander land dan Nederland, en heeft dus nog een andere moedertaal naast het Nederlands.
  • Jullie verhuizen naar een ander land en de ‘nieuwe taal’ wordt aangeleerd.
  • Jij en je partner komen beide uit een ander land, de Nederlandse taal wordt minder goed beheerst dan de moedertaal, dus wordt er thuis niet of nauwelijks Nederlands gesproken.

Vóór het derde levensjaar

Hoe eerder je kind begint met het leren van een vreemde taal, hoe makkelijker het voor hem zal zijn om de taal te gaan beheersen. In de eerste drie jaren van zijn leven groeien de hersenen van je kind namelijk volop. Uit onderzoek van Harvard University blijkt dat bepaalde functies in de hersenen worden geprikkeld als jonge kinderen een andere taal leren. Het gaat dan om creativiteit, denkvaardigheid en flexibiliteit. Het leren van een andere taal heeft dus vele voordelen voor de ontwikkeling van zijn of haar hersenen. En je hoeft dus niet te wachten tot je kind naar de basisschool gaat om een paar woorden Engels te leren. Je kunt al starten met oefenen als je kind jonger is dan drie jaar.

Lees meer: Cognitieve ontwikkeling van je peuter

Harde schijf

Over het algemeen kan ieder kind meertalig opgevoed worden. Dit is geen probleem voor de ontwikkeling van je kind. Sommige ouders zijn bang dat de Nederlandse taal hieronder lijdt, maar dat is niet zo. Je kind heeft niet net als een computer een harde schijf waarop dingen staan die gewist moeten worden, voordat er iets nieuws bij kan.

Thomas de Trein of Thomas the Train?

Je wil je kind misschien niet de hele dag naar filmpjes op YouTube laten kijken, maar hij kan er wel degelijk iets van opsteken. Zet in plaats van Peppa Big of Thomas de Trein eens Peppa Pig of Thomas the Train aan. Je zult zien dat je kind het introductieliedje al snel in het Engels kan meezingen en bijvoorbeeld geen ‘geel’, maar ‘yellow’ zegt.

Lees meer: Onderzoeker: ‘Kinderen weghouden van beeldschermen is kindermishandeling’

Ouder en nieuwe taal leren

Is jouw kind ouder dan drie jaar? Denk dan niet dat hij geen tweede of derde taal meer kan leren. De hersenen van een heel jong kind zijn weliswaar meer ‘kneedbaar’, maar een ouder kind heeft nog steeds het vermogen om één of meerdere talen te leren. Op de middelbare school leert je kind onder andere Engels, Duits en Frans en ook dan bestaat nog de kans dat hij dit ooit vloeiend zal spreken.

Een studie uit 2018 laat zien dat kinderen tussen hun zeventiende en achttiende jaar nog steeds goed in staat zijn een taal leren, maar dat het moeilijker is om de taal vloeiend te spreken. Het vermogen om een taal te leren is op die leeftijd dus al trager.

Blijven oefenen

Fietsen verleer je niet zo snel, maar een taal wel. Wil je dat je kind die tweede taal blijft spreken? Blijf dan met hem oefenen!

Bron: scarymommy.com / Beeld: Shutterstock