Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Tanden poetsen tips kinderen peuter kleur baby dreumes
door

Tandenpoetsen: 14 tips om het leuk te maken voor je peuter

'Wees zuinig met je gebit, je hebt er maar één.' Grote kans dat je moeder dit keer op keer herhaalde en dat je het nu tegen je eigen kind roept. En terecht, want te veel kinderen hebben tandbederf. 

Advertentie

Hoe belangrijk tandenpoetsen is, blijkt maar weer uit een nieuw onderzoek. Die wijst uit dat de beste oplossing tegen tandbederf geen dure behandeling is, maar de preventie ervan. Tandartsen van de Engelse universiteiten van Dundee, Newcastle, Sheffield, Cardiff, Queen Mary University van Londen en Leeds volgden meer dan 1100 kinderen tussen de leeftijd van 3 en 7 jaar met zichtbaar tandbederf.

Ze vergeleken verschillende soorten behandelingen om tandbederf bij kinderen aan te pakken. De resultaten liegen er niet om. De beste manier om het onder controle te houden, is niet door het tandbederf uit te boren, te vullen of te behandelen met een andere dure behandeling, maar in de eerste plaats door het te voorkomen. De dure behandelingen gaven dezelfde resultaten als elke dag twee keer poetsen met tandpasta.

Lees ook: Kinderen en de tandarts: hoe voorkom je een nare ervaring?

Poetsen, poetsen, poetsen

Een goede mondverzorging begint dus met goed poetsen. Preventie assistent (en dus expert op het gebied van het voorkomen van gaatjes) Abigail Macedo – Baptista vertelt: ‘Hoe vroeger, hoe beter. Als het goed is, poets je twee keer per dag de tanden van je kind vanaf het moment dat de tandjes doorkomen. Poets rond de twee minuten per keer met een peuter- of kleuterborstel of vingerborstel. Vanaf vijf jaar kunnen kinderen poetsen met junior tandpasta. Let er op dat tijdens het poetsen het tandvlees niet gaat bloeden. Het poetsen mag ook geen pijn doen.’

Zo blijft tandenpoetsen leuk

Je hoopt dat je peuter automatisch zijn mond opent zodra jij met de tandenborstel aankomt. Dan zijn die twee keer twee minuten per dag een eitje. Was het maar zo’n sprookje. Tandenpoetsen kan een behoorlijke strijd zijn. Hoe zorg je ervoor dat je niet elke dag een tandenborstelgevecht moet voeren? Een aantal tips zodat het alsnog een makkie wordt:

Advertentie
 1. Liggend poetsen
  Liggend heb je namelijk meer zicht op de mond en kun je goed zien waar je de borstel plaatst.
 2. Tandpasta goed uitsmeren
  Het is belangrijk om de tandpasta goed uit te smeren voordat je gaat poetsen. Kleintjes slikken de tandpasta graag door, maar juist de fluoride in het goedje zorgt ervoor dat gaatjes minder kans krijgen.
 3. Een andere plek
  Begin iedere dag op een andere plek met poetsen. Waar je begint, kun je het langste en het beste poetsen, want het geduld is er dan nog.
 4. Niet te hard poetsen
  Houd de borstel vast als een pen en oefen geen druk uit. Als je kind wat ouder is, kun je overgaan op elektrisch poetsen. Maar het is belangrijk dat je kind eerst zelf die motoriek onder de knie krijgt. Begin daar dus niet te vroeg mee.
 5. Leid af met een speeltje
  Bijt jouw kind op de tandenborstel? Probeer hem af te leiden met bijvoorbeeld een speeltje. Hij is daar dan drukker mee dan met de tandenborstel en het poetsen. En wees gerust: het bijten op de tandenborstel gaat meestal vanzelf over.
 6. Zet zijn favoriete liedje op
  Een kinderliedje duurt vaak rond de twee à drie minuten, perfect om de tanden op te poetsen. Je kunt ook een speciaal tandenpoetslied instellen, zo weet je kind precies wat er gaat gebeuren – vooral slim als hij het tandenpoetsen nog een beetje spannend vindt.
 7. Gebruik een app
  Tandenpoetsen wordt straks nog léúk, met dank aan apps. De GroeiGids en de GGD hebben samen een app ontwikkeld die het poetsen voor kinderen leuk moet maken. De gratis Tandenland-app is voor kinderen van twee tot zes jaar. Hij bevat onder andere een handige timer met een vrolijk tandenpoetslied en een dansende Tandenpoes. Je kunt de app zowel met een Android-toestel als een iPhone downloaden. Geen interesse in de app? Er is ook een website: Trammelant in Tandenland. 
 8. Laat hem zelf de tandenborstel kiezen
  Tandenborstels zijn er in allerlei vrolijke kleuren en met leuke figuurtjes. Als jouw kind zelf zijn tandenborstel kiest, zal hij ’m eerder willen gebruiken.
 9. Poets voor de spiegel
  De gekke bekken maken het tandenpoetsen een stuk leuker.
 10. Gebruik humor
  ‘Zie ik daar nog een worteltje?’ Een beetje humor helpt altijd. En dan kun jij weer bij die achterste kies.
 11. Maak er een spelletje van
  Heb je meerdere kinderen? Daag ze uit om zo goed mogelijk hun tanden te poetsen. Wie dit het beste heeft gedaan, mag het voorleesverhaaltje kiezen.
 12. Poets op hetzelfde moment
  Kinderen vinden het leuk om hun ouders na te doen; ga daarom ook met de tandenborstel in de weer.
 13. Laat zijn broer of zus helpen
  Zijn grote broer of zus weet precies hoe de tanden gepoetst moeten worden en kan dat vast wel even voordoen. Veel leuker om het van je grote broer of zus te leren!
 14. Poets na
  Het is aan te raden om ‘na te poetsen’ tot en met het tiende levensjaar van hun kind. Zo weet je zeker dat je kind met schone tanden in bed kruipt!

Lees ook: Ontwikkeling melkgebit bij peuters en kleuters

Bron: hln.nlBeeld: GettyImages

 

Emma de Wijer