Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Te lange wachtlijst bij kinderopvang? Overweeg een alternatief

Wil je je kind bij de kinderopvang aanmelden dan kun je weer te maken krijgen met wachttijden. Een jaar wachten is inmiddels geen uitzondering meer. Hoe komt het en zijn er alternatieven?

Advertentie

In een jaar tijd klopten tienduizenden ouders extra aan bij kinderdagverblijven. Maar tegelijkertijd lukte het niet overal om meer groepen te openen omdat er simpelweg te weinig medewerkers zijn. Volgens ouderorganisatie Boink lopen hierdoor de wachtlijstproblemen op, met name in de Randstad. ‘Er zijn plekken waar kinderen meer dan een jaar op de wachtlijst komen, met name op maandag, dinsdag en donderdag. Dat is niet fijn,’ zegt voorzitter Gjalt Jellesma.

Minder leidsters

Om de wachtlijsten binnen de perken te houden proberen kinderdagverblijven nu medewerkers meer uren te laten werken, zelf studenten te gaan opleiden en stagiairs direct een baan aan te bieden. Toch lijkt dat voorlopig niet voldoende om de wachtlijsten te laten slinken. ‘Er komen veel minder werknemers van de opleidingen af. We hebben er last van dat opleidingen studenten hebben geadviseerd niet voor de kinderopvang te kiezen, omdat er de afgelopen jaren geen werk was,’ verklaart directeur Annemiek de Jong, directeur van SWK Kinderopvang.

Alternatieven

De lange wachtlijsten dwingen ouders creatief te worden en opzoek te gaan naar alternatieven. Waar kun je aan denken?

 1. Gastouder
  Een gastouder kan bij jou thuis komen of je brengt je kind naar het huis van de gastouder. Met een gastouder ben je sowieso verzekerd van opvang in huiselijke sfeer.
 2. Opa & oma
  Niet alleen een budgetvriendelijk alternatief, onderzoek wijst uit dat opa’s en oma’s die op hun kleinkinderen passen gemiddeld vijf jaar langer leven. Win-win dus! Lees ook: oppas-opa en -oma: zo wordt het en succes.
 3. Au pair
  Wie de ruimte heeft kan overwegen om een au pair in huis te nemen. Vaak is dit een jonge vrouw uit het buitenland die tegen kost en inwoning en een oppastarief op de kinderen kan passen voor maximaal dertig uur in de week.
 4. Oppas delen
  Werk je maximaal vier dagen in de week en je vriendin/zus/nicht/buurvrouw ook? Pas op jullie vrije dag op elkaars kinderen. Bedenk wel dat oppassen op meerdere kinderen een flinke belasting kan zijn. Meer weten: oppastarieven, hoeveel moet je de oppas betalen?

Bron: AD Beeld: Shutterstock

Redactioneel – offer – Buggy’s

Redactioneel - offer - Buggy's

Bekijk hier