
Textuur van eten bepalend
Of jonge kinderen hun eten laten staan of opeten wordt vooral bepaald door de textuur van het voedsel, en minder door smaak of kleur. Dat blijkt uit een onderzoek door wetenschappers van Maastricht UMC + en de Universiteit Maastricht.
De onderzoekers adviseren ouders dan ook om hun kinderen al vroeg te laten wennen aan verschillende texturen in voedsel.
Kieskeurige eter
Het fenomeen picky eating komt regelmatig voor bij jonge kinderen: ze weigeren om bepaalde voedingsmiddelen te eten. Bijna de helft van alle kinderen tussen de 4 en 24 maanden wordt door ouders bestempeld als een kieskeurige eter. Kinderen kunnen hierdoor te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen en niet voldoende gevarieerd eten. Dit kan volgens onderzoekers weer zorgen voor problemen in het eetgedrag en het eetpatroon op latere leeftijd. Daarnaast blijkt het kieskeurige eetgedrag ook een belangrijke bron van stress bij ouders te zijn.
Kleur, smaak en textuur
Onderzoekers van Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht vonden het dan ook belangrijk om te achterhalen welke eigenschappen van voeding nu precies invloed hebben op kieskeurige eters. Voor het onderzoek werd de invloed vergeleken van de eigenschappen kleur, smaak en textuur.
Blauwe yoghurt
Kinderen in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar kregen roze yoghurt met frambozensmaak voorgeschoteld. Van tevoren was al vastgesteld dat de jonge deelnemers dit lekker zouden vinden. Tijdens het experiment werd de kleur van de yoghurt aangepast, zonder de smaak te veranderen. Onsmakelijke kleuren als blauw en groen bleken geen effect te hebben op het eetgedrag: de kinderen namen er net zoveel lepels van als van de roze yoghurt.
Geen stukjes
Ook het veranderen van de smaak in appel of citroen (zonder de kleur te veranderen) bleek geen invloed te hebben op de kinderen. Zodra de onderzoekers echter de textuur van de yoghurt aanpasten, door er stukjes framboos of frambozenpulp aan toe te voegen, wilden de peuters het niet meer proeven.
Vroeg laten wennen
Met de resultaten van het onderzoek hopen de wetenschappers ouders van kieskeurige eters beter te kunnen adviseren. ‘Ouders van picky eaters weten vaak niet wat ze moeten doen als hun kind weigert te eten,’ zegt hoofdonderzoekster Jessica Werthmann. ‘Wij wilden met onze studie achterhalen welk aspect van de voeding het zo moeilijk maakt voor kinderen om iets wel of niet te proeven. Het onderzoek toont dus aan dat het belangrijk is om niet alleen te variëren in smaak, maar ook in de textuur.’
Auteur: Erandi Godinez – Bron: Nationale onderwijsgids – Foto:123rf
Lees ook:
Wat als je kind weigert te eten?