Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Thuiswerken, zomervakantie: 10 onmisbare relatietips voor uitgebluste ouders

Slapeloze nachten, een veeleisende peuter of kinderen die vanwege de zomervakantie 6 weken vrij zijn en dan ook nog eens allebei thuiswerken vanwege corona: je relatie leuk houden is meer dan ooit hard werken. Herkenbaar? Deze simpele maar doeltreffende tips zorgen ervoor dat de sfeer thuis een stuk gezelliger wordt en er zelfs weer ruimte is voor romantiek.

Advertentie
 1. Stel grenzen

  Werken jullie momenteel allebei thuis? Zorg dan dat jullie allebei een eigen werkruimte hebben. Dit kan ook als je niet zo groot woont. Spreek bijvoorbeeld af dat een van jullie aan de keukentafel werkt en de ander (aan een geïmproviseerd bureautje) in de slaapkamer.  Zo word jij niet geïrriteerd als hij in een luidruchtige videocall zijn nieuwste project bespreekt, en hoeft hij niet te zuchten en te steunen als jij net iets te lang aan het bellen bent met je favoriete collega. Lunchen kunnen jullie wél gezellig samen doen. Spreek ook af wanneer jullie werkdag is afgelopen. Want hoe verleidelijk het ook is om ’s avonds nog even je laptop open te klappen, gezellig is anders.

 2. Plan tijd voor jezelf in

  Ieder mens heeft behoefte aan tijd voor zichzelf. En nu we zoveel meer tijd met ons gezin doorbrengen is belangrijker dan ooit om me-time in te plannen. Overleg daarom met je partner aan het begin van de week wanneer je even alleen thuis kan zijn, naar een vriendin kunt gaan of kan gaan sporten (nu de sportscholen weer open zijn!). En bespreek uiteraard ook wanneer hij even wat tijd voor zichzelf heeft.

 3. En zorg voor quality time

  Jullie zien elkaar nu misschien dan wel meer dan ooit, maar de romantiek is waarschijnlijk ver te zoeken. Jullie gesprekken gaan vaak waarschijnlijk niet verder dan ‘Kook jij? Dan let ik op de kinderen.’ En ’s avonds? Dan is de kans groot dat één van jullie nog wat in het huishouden doet of dat jullie uitgeblust voor de tv zitten. Hoogtijd dus om weer eens een date night te plannen. Geen oppas? Geen excuus! Hier 10 tips voor een geweldige ‘date night at home’.

 4. Geef je partner het voordeel van de twijfel

  Als je veel last hebt van stress en vermoeidheid, is de kans groot dat je bepaalde acties van je partner verkeerd interpreteert. Maar hij zal heus niet expres de was niet opgeruimd hebben of die rare opmerking gemaakt hebben om jou te irriteren. Ook híj is waarschijnlijk moe. Geef hem daarom het voordeel van de twijfel. En als je ermee zit: vertel hem dan rustig waar je mee zit. Zonder verwijten.

  Advertentie
 5. Praat elke dag even bij

  In deze rare tijd kan er van alles en nog wat door je hoofd spelen. Misschien is er een familielid ziek, staat één van jullie banen op de tocht, trek je het thuiswerken met kinderen op me heen steeds slechter of mis je het contact met je collega’s meer dan verwacht. Hetzelfde geldt ook voor je partner. Neem daarom elke dag even de tijd om écht met elkaar te praten. Desnoods tijdens het doen van de afwas. Heel belangrijk hierbij: luister, toon empathie maar probeer niet direct met een oplossing te komen voor de ander (tenzij daar om gevraagd wordt).

  Lees ook: 12 tips voor kersverse vaders: zo ben je een geweldige steun voor je partner

 6. Wees dankbaar

  Hoe vermoeiend en stressvol het leven ook kan zijn, blijf vooral de mooie momenten zien en wees hier dankbaar voor. Vind je dit lastig: het bijhouden van een dankbaarheidsdagboek is een goed hulpmiddel. Spreek vooral ook af en toe je dankbaarheid uit. Zeg bijvoorbeeld ‘Ik vind het zo lief dat je mij altijd zoveel kusjes geeft’ tegen je kind en vergeet ook je partner niet. Een simpel ‘dankjewel’ als hij heeft gekookt of de kinderen op bed heeft gelegd is ontzettend belangrijk!

  Lees ook: 8 dingen die gelukkige stellen ongevraagd voor elkaar doen

 7. Zorg goed voor jezelf

  Als het niet goed gaat met jou, heeft dit invloed op je gezin. Zorg dus goed voor jezelf. Niet alleen door het realiseren van onmisbare me-time, maar let vooral ook goed op je gezondheid. Dat betekent niet dat je wekelijks een spa treatment voor jezelf moet regelen, maar zorg er in elk geval voor dat je voldoende beweegt, goed slaapt en gezond eet. Als jij (jullie!) lekker in je vel zit en je goed voelt, kun je ook goed voor je gezin én je relatie zorgen.

 8. Blijf niet hangen in ruzie en verwijten

  Ieder koppel maakt af en toe ruzie. Dat hoort nu eenmaal bij een relatie en daar is niks geks aan. Maar zorg altijd dat je ruzie achter je kunt laten en samen weer door kunt gaan. Blijf dus niet te lang in je boosheid hangen of star aan je eigen standpunt vasthouden. Toon empathie voor de ander en neem verantwoordelijkheid voor jouw aandeel in de ruzie.

  Advertentie

  Lees ook: Ruziemaken waar je kind bij is? 6 belangrijke tips

 9. Geef complimenten

  Veel ouders geven hun kind regelmatig een compliment. Denk: ‘Wow, wat een mooie tekening heb je gemaakt!’ of ‘Wat heb je lief gespeeld met dat meisje’. Maar hoe vaak laat je je partner merken dat je hem waardeert? Waarschijnlijk veel minder vaak. Zonde, want complimenten geven is ook in een relatie superbelangrijk. Zeg het dus vooral als hij lekker heeft gekookt of als je vindt dat hij goed is omgegaan met die driftbui van jullie dochter. Je zult zien, dit doet wonderen voor de relatie.

 10. Het zijn de kleine dingen die het doen

  Zijn favoriete chocola kopen als je in de supermarkt bent. Een appje sturen om te zeggen dat je van hem houdt. Zelf de kinderen op bed leggen als hij een vermoeiende dag heeft gehad, ook al was het zijn beurt. Deze kleine dingen schieten er snel bij in als je samen een gezin runt en onder stress staat, maar probeer dit toch (af en toe) te doen. Want kleine gebaren hebben grote impact.

Lees ook: Relatie na de geboorte van je kind

Bron: Fatherly – beeld: Shutterstock

Karin Broeren

Redactioneel – Offer – Vitamine D en K

Vitamine D en K

Voor voldoende voedingsstoffen
Bekijk nu