Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

9 memorabele momenten in het tweede levensjaar van je kind

Soms zou je willen dat je baby voor altijd klein blijft. Tegelijkertijd kun je niet wachten op het moment dat ze bepaalde vaardigheden onder de knie krijgen (eerste stapje, iemand?). Is je kind bijna een jaar? Dan kun je alvast naar deze mijlpalen uitkijken.

Advertentie

Wellicht overbodig: ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Dat hij een vaardigheid uit dit lijstje nog niet onder de knie heeft op zijn tweede, zegt niets over zijn ontwikkeling in het algemeen.

 1. Het allereerste dansje

  Ze zijn nog zo heerlijk jong, dus alle muziek waar een beetje een beat in zit, nodigt uit tot lekker op en neer bewegen, omvallen en schaterlachen.

 2. Nieuw eten

  Yes, je kind is een jaar, dus hij mag lekker met de pot mee-eten. Geniet ervan dat ze een jaar lang praktisch alles in hun mond stoppen dat je ze voorschotelt (op hun tweede is dat vaak HEEL snel over).

 3. Van fles naar beker

  Inclusief knoeien, omgooien, noem het maar op. Maar oh, dat glunderende hoofdje als het je peuter lukt om die beker goed vast te houden!

  Advertentie

Lees ook: Alles over de sociaal-emotionele ontwikkeling van je peuter

 1. Knip-knap

  Als dat pluizige babyhaar toch echt te lang wordt, sta je voor de keuze: zelf knippen of naar de kapper? Houdt je peuter zich dan wel rustig? Spannend en leuk – en je zult zien dat je er een heel ander kind door terugkrijgt.

 2. Geen geknoei meer met eten

  Of nou ja, dat is althans het idee als je kind met vork en lepel gaat eten. Heerlijk, als dat bakje yoghurt met een lepel de mond in wordt geschoven. Op zoek naar een bestekset? Bekijk hier.

 3. De trap beklimmen

  Dit gaat geheid even stress opleveren – ‘hij kan traplopen hellup!’ – maar anderzijds is het ook wel weer erg fijn die 10+ kilo niet meer naar boven te hoeven sjouwen. En als je investeert in goede traphekjes, zou er niets aan de hand moeten zijn.

 4. Boeken lezen

  In plaats van ze op te eten.

Meer weten over taalontwikkeling? Deze 20 woorden zou elke 2-jarige moeten kennen.

 1. Naar het grote bad

  Wat een feest is dat!

 2. Een blik van herkenning

  Familieleden in zijn directe omgeving, die herkent een dreumes al vrij snel. Maar al die nichtjes en neefjes en misschien wel de grootouders die hij niet zo vaak ziet… Die komen nu pas bij hem op de radar. Wat een boel mensen die om hem geven!

Bron: Fatherly. Beeld: iStock