Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Tijd met je kind: niet kwantiteit, maar kwaliteit is belangrijk, zeggen onderzoekers

Het aantal uren dat je als ouder met je kind doorbrengt, is niet bepalend voor de ontwikkeling van je kind. Wat wel van invloed is, is de kwaliteit van de tijd samen. Zo blijkt uit grootschalig Amerikaans onderzoek. Een hele geruststelling dus voor drukke ouders.

Veel ouders staan voor de uitdaging werk en gezin te combineren. Vaak hebben ouders hierdoor het gevoel zowel thuis als op het werk tekort te schieten. Niet nodig, zegt Amerikaanse wetenschappers. Na een langlopend onderzoek hebben zij namelijk geconcludeerd dat de hoeveelheid tijd die ouders met hun kinderen tussen de drie en elf jaar doorbrengen, vrijwel geen invloed heeft op hoe kinderen zich ontwikkelen. Daarbij is gekeken naar de prestaties, het gedrag en emotionele welzijn van de kinderen.

Advertentie

Kwaliteit vs. kwantiteit

Dit wil overigens niet direct zeggen dat het niet belangrijk is om redelijk wat tijd door te brengen met je kinderen. Zo blijkt uit veel andere onderzoeken dat voldoende liefdevolle aandacht van ouders een positief effect heeft op kinderen. En dat bijvoorbeeld voorlezen, samen eten of goede gesprekken voeren heel waardevol kan zijn voor de ontwikkeling van je kind. Dit Amerikaanse onderzoek spreekt dat ook zeker niet tegen, het toont alleen aan dat de hoeveelheid tijd niet het allerbelangrijkste is.

Lees ook: Waarom stoeien met je kind zo belangrijk is

 

Averechts effect

‘Ik hoop dat dit onderzoek het schuldgevoel van ouders of ze wel genoeg tijd met hun kinderen doorbrengen vermindert,’ zegt Melissa Milkie, socioloog aan de universiteit van Toronto en één van de onderzoekers. Het is zelfs zo dat stressvolle pogingen van ouders om zoveel mogelijk bij hun kinderen te zijn averechts kunnen werken. Zo blijkt uit het onderzoek ook dat uitingen van stress, angst of schuldgevoelens – met name van moeders – gerelateerd is aan slechte prestaties bij kinderen. Ook kan het gedrags- en emotionele problemen veroorzaken.

Het advies van Milkie aan ouders is dan ook: ‘Maak je niet zo druk om de hoeveelheid tijd, maar besteedt de momenten die je samen hebt optimaal, want uiteindelijk draait het om kwaliteit en niet om kwantiteit.’

Pubers

Een kleine kanttekening: kwaliteit mag dan boven kwantiteit gaan volgens het onderzoek. Dit geldt alleen voor kinderen tot een jaar elf. Volgens de wetenschappers is het voor pubers juist heel belangrijk dat hun ouders ook vaak aanwezig zijn. Even onthouden voor later dus!

Lees hier meer over het puberbrein en hoe je daar het beste mee kunt omgaan.

Bron: The Washington Post