Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Tikkertje leuker als de juf meedoet

Een schoolplein waar alle kinderen de ruimte krijgen om te spelen tijdens de pauze en een juf of meester die meedoet met tikkertje. Als we bewegingswetenschapper Mirka Janssen moeten geloven, is het dé oplossing om kinderen meer te laten bewegen.

Advertentie

Bewegen is gezond. Maar hoe zorg je ervoor dat kinderen bewegen ook leuk vinden? Aan de Vrije Universiteit bedachten ze er een leuk plan voor: het ‘PLAYgrounds’ bewegingsprogramma.

Meer ruimte

Het idee is eenvoudig: het schoolplein wordt ingedeeld in speelvelden om te voorkomen dat voetballende kinderen het speelterrein grotendeels overnemen. Een aangepast pauzerooster moet er daarnaast voor zorgen dat er minder kinderen tegelijkertijd naar buiten gaan, waardoor er voor alle kinderen genoeg ruimte vrijkomt om te spelen.

Tikkertje met de meester

Volgens het plan krijgt elke klas een eigen tas met spulletjes om mee te spelen, zoals springtouwen en linten voor tikkertje. Aan de juf of meester vervolgens de taak om niet alleen de kinderen op te jutten tijdens het spelen, maar zelf ook actief mee te doen.

Succesvol programma

Mirka Janssen voerde het programma uitop 4 bassischolen in Nederland. Met succes: het percentage basisschoolleerlingen dat voldoende beweging kreeg verdubbelde van 38,7% naar 77,3%. Vooral meisjes en kinderen van 10 tot 12 jaar, die vaak minder bewegen in de pauze, werden door PLAYgrounds extra actief.

Advertentie

Uurtje beweging

Volgens de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen zou elk kind 1 uur per dag ‘matig intensief’ moeten bewegen. Dit staat ongeveer gelijk aan een uurtje stevig wandelen. De pauze op school is dus eigenlijk te kort, maar voor veel kinderen is dat het enige moment waarop zij bewegen. PLAYgrounds is inmiddels opgenomen in de database van het Centrum Gezond Leven van het ministerie van VWS en is beschikbaar voor scholen.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: VUmc – Foto: Bram Budel/Hollandse Hoogte

Ouders van Nu product – Baby Scheurkalender

Baby Scheurkalender

€ 14,99
Shop nu