Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

12 tips voor kersverse vaders: zo ben je een geweldige steun voor je partner

Voor veel vaders voelt een pasgeboren baby nog wat onwennig. Zeker wanneer de baby borstvoeding krijgt, komt veel zorg in de eerste periode vooral bij de moeder terecht. Maar dat is zeker geen reden om als vader je afzijdig te houden. Met deze tips kan je baby zich goed aan jou hechten én ben je bovendien een geweldige steun voor je partner.

Advertentie
 1. Sta om de beurt op

  Gebroken nachten horen er nou eenmaal bij, maar door elkaar af te wisselen krijgt niemand het gevoel er alleen voor te staan. Bovendien huilt je baby ’s nachts niet alleen voor voeding. Een luier verschonen of even troosten en knuffelen, kan een vader net zo goed.

 2. Zorg voor de borstvoedende moeder

  Zet tijdens het voeden een glaasje water en een boterham voor haar klaar. Heel culinair hoeft het allemaal niet te zijn, het gaat om het gebaar. Haar dank zal groot zijn.

  Lees ook: 11 dingen die je partner doet als je borstvoeding geeft

 3. Geef een flesje

  Als je baby flesvoeding krijgt, is het grote voordeel voor vaders dat zij dit ook kunnen geven. Maak hier dan ook zeker gebruik van: je zult genieten van dit intieme moment.

 4. Huid-op-huid

  Baby’s hebben huidhonger en onderzoek heeft aangetoond dat huid-op-huidcontact ook heel goed is voor vaders.

  Advertentie

  Lees hier waarom dat is: Vader én kind veel baat bij huid-op-huidcontact in eerste weken.

 5. Buidelen

  Je kind dragen in een draagdoek of draagzak is een fantastische ervaring. Baby’s zijn er gek op. Gelukkig zijn er tegenwoordig allerlei toffe draagzakken waar je als vader zeker mee gezien kunt worden.

 6. Zorg voor het eten en drinken

  Een pasgeboren baby vergt al jullie energie, waardoor goed eten en drinken er weleens bij inschiet. Terwijl dat juist zo belangrijk is in deze pittige periode. Maak jezelf nuttig, haal boodschappen in huis, kook een maaltijd en zorg dat jullie gedurende de dag allebei voldoende eten en drinken.

  Tip! Bereid je partner voor op het vaderschap met één van deze leuke boeken.

  Advertentie
 7. Wees een team

  Een pasgeboren baby kan je best onzeker maken. Dat wordt nog eens gevoed door de slapeloze nachten. Door er voor elkaar te zijn, ook om 3 uur ’s nachts, kunnen jullie met zijn drietjes de wereld aan.

 8. Claim je papa-tijd

  Ga direct na het voeden een uurtje (of twee) met de baby de deur uit, zodat je partner even wat tijd voor zichzelf heeft. Het kan natuurlijk ook andersom: jij blijft thuis met de baby en zij gaat ergens met een vriendin koffie drinken.

 9. Regel de kraamvisite

  Hoe goed bedoeld het ook is dat mensen langs willen komen, als jullie nog niet zitten te wachten op bezoek van die opdringerige tante, dan heb je er bij deze een mooi taakje erbij. Hou de boot af, of prik een datum over een paar weken.

  Lees ook: Kraamvisite: hoe ga je ermee om?

 10. Raadpleeg Google

  Mombrains en een wirwar aan info op Google zijn vaak geen beste combinatie. Laat haar dus niet te veel googelen, maar help haar een handje en ga zelf op zoek naar de antwoorden op de vragen die jullie hebben.

 11. Praat en zing voor je baby

  Je baby vindt het heerlijk om je stem te horen en houdt ervan wanneer je zingt. Voelt het een beetje gek? Onthoud dan dat het goed is voor jullie hechting én voor je baby’s woordenschat.

 12. Spelen

  Elke dag een momentje kiekeboe spelen of een boekje voorlezen: het zal de band met je baby bevorderen. Bovendien krijgt je partner de tijd om even iets anders te doen, al is het maar een snelle douche of een kop thee drinken.

Bron: Romper Beeld: Shutterstock